Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
16.10.2009 / Landsbygdens Folk
Interventionslagren fylls av spannmål - lagring i Estland förbereds
Eftersom spannmålslagren i Finland är fyllda planerar Landsbygdsverket lagring av interventionsspannmål i Estland.
Problemet när det gäller mottagningen av interventionsspannmål är för tillfället att det råder brist på tomma lagerutrymmen. På gårdarna finns det både ny och gammal skörd i lager och de kommersiella lagren är till stor del fyllda. Handelns centralaffärer har tagit i bruk nya lagerutrymmen för att placera den spannmål som kommit till affärerna.
Landsbygdsverket förbereder sig att ta emot den spannmål som bjuds ut till intervention genom att skaffa fram lagerutrymme och andra resurser som behövs vid mottagningen. En åtgärd är att Landsbygdsverket tillsammans med EU-kommissionen, hamnlagret i Muuga i Estland och Estlands interventionsmyndigheter planerar en omplacering av interventionsspannmål från lagren i Finland till hamnlagret i Muuga.
Omplaceringen kan påbörjas när kommissionens beslut om godkännande har inhämtats och man kommit överens om detaljerna kring förflyttningen med de andra parterna.
Syftet med omplaceringen är att frigöra lagerutrymme i Finland för cirka 200 miljoner kilogram spannmål. Som det nu ser ut kan omplaceringen inledas i november och ny interventionsspannmål tas emot till det lagerutrymme som blir ledigt.
Enligt den officiella skördeprognosen bärgades en rekordskörd av korn och vete. I förhållande till den inhemska efterfrågan är överskottet på korn cirka 400 miljoner kilogram och överskottet på vete cirka 200 miljoner kilogram. Enligt Landsbygdsverkets bedömning förs merparten av överskottet på korn och vete till interventionslagren.
Landsbygdsverket förutspår att det under den förestående perioden kommer att bjudas ut 350-400 miljoner kilogram korn och 150-200 miljoner kilogram vete till interventionslagren. Orsaken är att de inhemska marknadspriserna har sjunkit till följd av det stora utbudet på spannmål och att exporten av spannmål till länder utanför EU inte löper.
Till veteöverskottet bidrar också att en betydande del av veteskörden inte uppfyller de inhemska kvarnarnas krav på proteinhalt, även om minimikravet för intervention uppfylls.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab