Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
9.10.2009 / Landsbygdens Folk
Copa-Cogeca varnar för spannmålskris
De europeiska producenternas takorganisationer Copa och Cogeca varnar för en förestående kris på spannmålsmarknaden. Enligt organisationerna måste EU-kommissionen snabbt reagera med möjligheter till interventionsköp i alla medlemsländer.
Enligt Copa och Cogeca har två goda globala skördar efter varandra förorsakat den svåra situationen. Trots höga kostnader för produktionsinsatser, blir årets skörd i EU-27 ånyo riklig efter en rekordskörd senaste år. Följden är att spannmålspriserna i EU har rasat till en bottennivå. Detta gäller särskilt kornet, vars genomsnittliga pris på 90 till 92 euro per ton redan ligger under EU:s interventionspris.
De stigande produktionskostnaderna förorsakar kreditproblem och efterfrågan på fodermedel har minskat. Enligt Paul Temple från Copa-Cogecas arbetsgrupp för spannmål, måste EU-kommissionen på allvar ta sig an den potentiella krisen inom spannmålsodlingen. Temple påminner om att EU prioriterar försörjningssäkerheten. Mot bakgrunden av recessionen i Europa, är det livsviktigt att spannmålsodlarna kan lita på att deras produktion förblir lönsam.
Globalt finns mer spannmål i lager än tidigare, men mängderna är trots allt relativt små. Produktionsstörningar i kombination med dåligt väder skulle igen utlösa fluktuationer och snabbt stigande spannmålspriser. Detta skulle få katastrofala följder för foderpriset och djurhållningen i EU. Resultatet vore stigande livsmedelspriser vid en tidpunkt då prisstabilitet är livsviktig för konsumenterna, varnar Temple.
Copa och Cogeca understryker för att jordbruksproduktionen inte är hållbar om intäkterna inte täcker kostnaderna. Viktiga investeringar uteblir och miljöskyddet lider. EU måste reagera, i synnerhet genom att öppna den offentliga interventionen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab