Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
15.1.2002 / Agrolink
DIKOBIDRAGET ÅR 2002

För år 2002 blir det ändringar i dikobidraget vilka i huvudsak föranleds av den på grund av BSE kraftigt sjunkande efterfrågan på nötkött i Europa. Genom dessa åtgärder som EU beslutat om försöker man åstadkomma en minskning av nötköttsproduktionen. Efter att dessa beslut fattades har marknaden för nötkött dock återhämtat sig relativt väl.

Tiden för ansökan om dikobidrag har tidigarelagts med två månader. År 2002 börjar ansökan den 8 april och slutar den 30 april.

År 2002 är kravet på djurtäthet för dikobidrag och tjurbidrag 1,9 de/ha. Från och med år 2003 är kravet på djurtäthet 1,8 de/ha.

Från och med år 2002 kan högst 40 % av djuren i ansökan om dikobidrag vara kvigor.

Under 2002 och 2003 skall minst 15 % av djuren i ansökan om dikobidrag vara kvigor. Detta minimikrav gäller inte sådana producenter som har färre än 14 dikor i sin bidragsansökan.

En producent med färre än 14 dikor i sin ansökan kan ansöka om bidrag också för kvigor. Härvid skall antalet kvigor dock utgöra minst 15 % av djuren i ansökan.

Om en kviga som antecknats i bidragsansökan kalvar under djurhållningstiden blir kvigan en diko. Härvid skall producenten se till att antalet dikor och kvigor hålls inom de tillåtna gränserna. Man behöver inte göra en separat anmälan om kalvningen till kommunens myndigheter, men om antalet kvigor efter kalvningen underskrider minimantalet skall producenten för att erhålla stöd till fullt belopp ersätta den kviga som blivit diko med en annan kviga och göra en normal ersättningsanmälan om detta.

Exempel. Ansökan omfattar 20 dikor och 5 kvigor, varav en kalvar. Efter kalvningen omfattar ansökan 21 dikor och 4 kvigor. Härvid behöver producenten inte göra någon anmälan eftersom minimiantalet kvigor för en ansökan med 21 dikor är fyra. Om ytterligare en annan kviga kalvar ändras förhållandet i ansökan på så sätt att det finns 22 dikor och 3 kvigor. Då ansökan omfattar 22 dikor är minimiantalet kvigor därvid 4. Eftersom antalet kvigor sjönk under fyra måste producenten ersätta den kviga som kalvat med en annan kviga.

Vid övervakningen av ansökan om dikobidrag kontrolleras att förhållandet mellan dikor och kvigor är det rätta.


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab