Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
11.1.2002 / Landsbygdens Folk
Äggproducenterna knotar över sänkt producentpris
Den marknadsföringsavgift som äggpackerierna uppbär under två månader från och med den 24 december är en ensidig åtgärd. Uppbörden grundar sig därmed inte på förhandlingar mellan packerier och äggproducenter och är heller inte en del av det så kallade Letala-avtalet, vilket gick ut vid årsskiftet.
I praktiken innebär marknadsföringsavgiften att producentpriset sänks med 9 cent per kilo. Producentpriset ligger därmed kring 0,58 euro, motsvarande ca 3,50 mark. Enligt äggproducenterna rör man sig under lönsamhetsgränsen.
Även om enstaka producenter har protesterat mot uppbörden, har äggproducenterna överlag ändå förståelse för situationen. Man är dock missnöjd över att packerierna började bära upp avgiften, och därmed sänkte priserna, medan julhandeln ännu pågick och efterfrågan var något så när god.
- Det hade varit mera ändamålsenligt om uppbörden hade inletts i januari, påpekar Bo Storsjö, ordförande för ÖSP:s äggutskott.
Från producenthåll hade man förutsett att producentprisen efter nedgången senaste vår skulle ha återhämtat sig snabbare. Nu nåddes en från producentsynpunkt sett skälig prisnivå först i november, inte i början av september vilket man ansåg sig ha haft anledning att vänta sig.
- Det gör producenterna i hög grad besvikna att producentpriserna återhämtade sig så långsamt i höstas, framhåller Storsjö. Eftersläpningen irriterar.
Enstaka äggproducenter har också reagerat. En och annan har skrivit brev till äggpackerierna. På det hela taget finner man sig dock i situationen. Egentligen kan man för ögonblicket inte mycket annat. Och man förstår läget.
- Ändamålet med marknadsföringsavgiften är klart positivt och är bättre än en direkt sänkning av producentpriset, påpekar Storsjö. En cent av de nio cent som uppbärs per kilo går till reklamkampanjer för inhemska ägg och resten används för att främja exporten.
Ett berättigat krav från äggproducenternas sida är att uppbörden av marknadsföringsavgifter upphör den 24 februari, vilket packerierna utlovat. Efter det bör producentpriserna återgå till en mera normal nivå med tanke på näringens lönsamhet

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab