Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 9.5.2024
 Grattis Dennis
11.9.2009 / Landsbygdens Folk
ÖSPs köttutskott efterlyser investeringsstöd för svinsektorn
ÖSP:s köttutskott anser att staten efter flera års stopp nu borde öppna möjligheten för investeringsstöd till svinsektorn. Köttutskottet menar att stödstoppet inte haft önskad effekt, eftersom det ändå investeras i svinsektorn.
Dessutom noterar man att det nu börjar skönjas en minskning i svinköttproduktionen. Man tror också att det strukturstöd som ges i samband med att svinsektorn övergår till gårdsstöd kommer att leda till minskad produktion, eftersom stöd kan betalas ut till gårdar ett par år efter att de upphört med produktionen.
Tyvärr ser det ut som om de sämre tiderna nu också skulle börja påverka folks matvanor. Stefan Saaristo, som gav en marknadsöversikt på köttutskottets möte, konstaterade att allt fler konsumenter väljer billigare varianter av kött. Åtgången på de dyrare delarna har blivit sämre.
- Eftersom värdedelarna har stor betydelse för prissättningen är det här illavarslande med tanke på producentpriserna, säger Jungerstam.
Då det gäller produktionen har ett trendbrott inträffat den senaste tiden. Nötköttsproduktionen har ökat medan svinköttsproduktionen har minskat.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab