Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
28.8.2009 / Landsbygdens Folk
Regeringens budgetria fortsatte i går
Regeringen fortsatte sina förhandlingar om förslaget till nästa års statsbudget i går torsdag efter LF:s pressläggning. Enligt vad LF fick erfara under förmiddagen var chanserna goda för att summan på 2,5 miljoner i det nationella stödet till jordbruket som finansministeriet skurit bort i sitt förslag skulle komma med i budgeten.
När det gäller stödet till mjölksektorn och gårdar som befinner sig i kris var det torsdag förmiddag meningen att de frågorna skulle tas upp som textdelar i budgetförslaget. Nämnas kan att producenternas mjölkdelegation, där också SLC är representerat, överlämnade ett ställningstagande i början av veckan till statssekreterare Risto Volanen. Delegationen krävde finansiering av den krishjälp som EU-kommissionen har föreslagit i form av en högre fullmakt för medlemsländernas de minimis-stöd till jordbruket.
Höjningen av medlemsländernas fullmakt att betala ut stöd enligt de minimis-principen är ännu under beredning, något beslut finns inte ännu från EU.
Torsdag förmiddag såg det även ut som om de förbättringar i avbytarverksamheten som social- och och hälsovårdsministeriet föreslagit för några veckor sedan skulle behandlas i budgetrian. Det gällde bland annat slopande av den förhöjda avgiften för vikariehjälp som erbjuds på grund av vård av barn under tre år, handledning för avbytarna i lantbruksföretagen samt att göra läroavtalsutbildningen till en permanent del av avbytarsystemet.
De här förslagen var med i social- och hälsovårdsministeriets budgetförslag, men finansministeriet hade tagit bort dem i sitt eget förslag.
Momsen på livsmedel och foder sänks till 12 procent i oktober enligt tidtabellen och höjs sedan till 13 procent i juli nästa år. Då ska nämligen alla momsklasser höjas med en procentenhet. I juli sänks emellertid momsen för restaurangbranschen till samma nivå som på livsmedel och foder. Det här kom regeringen överens om under onsdagen, budgetrians första dag.
Överenskommelsen presenterades av ordförandena för de fyra regeringspartierna på kvällen i onsdags.
På frågan om det blir en granskning av priserna i anslutning till momsreformen, svarade den gröna arbetsministern Anni Sinnemäki att myndigheterna har följt med priserna redan en längre tid.
- Det är meningen att man ska kunna komma till resultat under våren om prisbildningen, sade hon.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab