Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
28.8.2009 / Landsbygdens Folk
NSP kräver stimulansåtgärder för jordbruket
Nylands svenska producentförbund NSP kräver bland annat att det i budgeten bör ingå tillräckliga fullmakter för förverkligandet av förslagen från jord- och skogsbruksminister Sirkka-Liisa Anttilas (c) lönsamhetsarbetsgrupp.
- Situationen är faktiskt sådan att den närmar sig katastrof för många jordbrukare, säger NSP-ordföranden Thomas Blomqvist. Det gäller inte minst spannmålssidan, där priserna var i botten innan skörden ens hann komma igång på allvar. Vi vet att de medel staten har till sitt förfogande är begränsade, men alla verktyg som finns måste nu tas i bruk.
I en skrivelse till SLC och till svenska riksdagsgruppen påpekar NSP således att det i regeringsprogrammet ingår en målsättning om att förbättra lantbrukets lönsamhet. "Under den senaste tiden har dock utvecklingen gått åt fel håll och oberoende av produktionsinriktning befinner sig lantbrukarna nu i en akut lönsamhetskris, som förstärks av finanskrisen och problemen inom skogssektorn", heter det i NSP:s skrivelse.
- Förutom att man på gårdarna givetvis gör vad man kan för att spara kostnader, behövs det såväl prisförhöjningar på jordbrukets produkter som omedelbara åtgärder från statsmaktens sida för att lösa den lönsamhetskris jordbruket hamnat i, säger NSP:s verksamhetsledare Bjarne Westerlund.
För att trygga lantbrukets lönsamhet, arbetsplatserna inom den inhemska livsmedelssektorn och en livskraftig landsbygd framhåller NSP därför behovet av korrigeringar i budgetförslaget för 2010. Förbundsordförande Thomas Blomqvist framhåller att det med vissa förändringar i beskattningen går att få en del lättnader till stånd.
- Till exempel en möjlighet till frivillig halvering av skulden vid uträkning av nettoförmögenheten skulle särskilt gynna generationsväxlare och dem som har stora investeringar i verksamheten.
- Vi efterlyser också en förbättring av utjämningsreserveringssystemet, säger Thomas Blomqvist. Han påminner vidare om att rätt långt beredda beslut om att kunna välja att vara utan kapitalinkomstandel i inkomstbeskattningen samt förhöjningen av återbäringen av bränsle- och elaccisen nu utan dröjsmål bör förverkligas.
- Dessutom är det viktigt att nu verkligen fullt ut utnyttja de möjligheter att betala ut extra nationellt krisstöd till jordbruket, som kommissionen har utlovat, framhåller Thomas Blomqvist.
I sin budgetlista yrkar NSP vidare på bland annat förhöjda anslag utöver det som utlovas i budgetförslaget för underhåll av enskilda vägar. Nivån på vägunderhållet för det lägre vägnätet bör höjas och vägarna tjälsäkras. Större anslag behövs för skogsvårdsåtgärder och för att öka användningen av bioenergi. NSP framhåller även behovet av satsningar för att trygga tillgången till bredband på glesbygden.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab