Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 28.3.2024
 Grattis Sune
28.8.2009 / Landsbygdens Folk
Mer pengar för skogsförbättring i år
Finansministeriet föreslår ett tillägg på 12 miljoner euro i skogsförbättringspengar i årets andra tilläggsbudget. Finansministeriet gav sitt förslag offentlighet i måndags.
Skogsförbättringspengarna ska främst användas för vård av ungskog, utdrivning och flisning av energived samt skogsförnyelse. I årets ordinarie budget finns knappa 67,5 miljoner reserverade, men det har redan nu visat sig att de pengarna inte räcker för hela året.
I den andra tilläggsbudgeten föreslår finansministeriet dessutom en överföring av medel till Gårdsbrukets utvecklingsfond på 8 miljoner euro. Det handlar om en flyttning av medel för återbäring av energiskatter, eftersom återbäringarna blir mindre än budgeterat.
Det här beror för sin del på att EU-kommissionen inte godkänner att de förhöjda återbäringar som riksdagen beslöt om i fjol träder i kraft förrän maj i år. Riksdagen hade tänkt sig att förhöjningarna skulle ha trätt i kraft från och med ingången av fjolåret.
Trots att utbetalningsgrunderna inte ändrades skickades lagändringen i alla fall till EU-kommissionen för granskning. I sitt svar som kom i maj anser EU-kommissionen att de förhöjda återbäringarna inte kan träda i kraft retroaktivt. Därför är det nu meningen att de budgeterade pengarna flyttas över till Gårdsbrukets utvecklingsfond i stället så att de kan användas för investeringsbidrag.
Det skulle betyda att sammanlagt 38 miljoner överförs till utvecklingsfonden i år.
I fråga om årets miljöstöd konstaterar finansministeriet att ansökningar om nya miljöstödsförbindelser samt förbindelser för specialmiljöstöd och stöd för främjande av djurens välmående har lämnats in i en omfattning som gör det nödvändigt att höja fullmakterna.
För att sköta behovet av tilläggsfinansiering i år kan i alla fall 15,4 miljoner euro som blivit oanvända i miljöstöd från i fjol användas nu. Någon tilläggssumma har finansministeriet därför inte skrivit in i sitt förslag till tilläggsbudget för i år. I förslaget till ordinarie budget för nästa år föreslås en förhöjning av miljöstödet från knappt 349 miljoner till drygt 362 miljoner euro.
Inom social- och hälsovårdsministeriets förvaltningsområde föreslår finansministeriet i tilläggsbudgeten att medlen för avbytarverksamheten sänks med 4 miljoner euro på grund av minskad användning.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab