Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
28.8.2009 / Landsbygdens Folk
Frustrerande spannmålsmarknad
Tröskorna rullar för fullt i större delen av landet när vädret tillåter det. Men trots utsikter till goda skördar syns bara bistra anleten på åkrarna.
- I år kan man inte göra mycket annat än att få in sin skörd så torr som möjligt och sitta på den så länge som möjligt, säger odlaren Mårten Forss på Westankärr gård i Kimitoöns västra kant.
Han väntar sig att få plats för hela årets skörd i gårdens lager. Läget underlättas av att halva oljeväxtskörden redan är såld till fast pris till Raisio och kan skickas iväg direkt. Men det finns smolk i silon.
- Man blir helt frustrerad och förbannad på den finska marknaden. Nu är vi tillbaka på prisnivån från 2005. Däremellan hade priset fördubblats och vi hade priser vi kunde leva med och få något slags betalning för arbetet. Då var nog hela livsmedelskedjan med och tog ut sin del av priset.
- Men nu när producentpriserna sjunkit syns det ingenstans. Du vet hur det är med brödpriset.
Forss är besviken på att de inhemska uppköparna fortsätter att betala mindre än de centraleuropeiska priserna. Speciellt i kristider borde de kunna ge de inhemska odlarna någon liten bonus, tycker han.
Raisios inköpschef Jukka Hollo är förberedd på kritiken från odlarna. Men han tar inte den till sig. För enligt honom beror prisläget på att köparna i hela Europa är bokstavligen fullmatade. Han avvisar tanken att den finländska industrin kunde betala mera än exportörerna. Det finns bara en marknad och på den agerar både exportörer och de inhemska förädlarna, säger han.
Just nu jobbar Raisio mest med att låta bli att köpa.
- Det har bjudits ut stora mängder gammal skörd de senaste veckorna, men vi måste i första hand se till att vi kan ta emot av våra kontraktsodlare, säger han.
Han beklagar att odlarna i vintras inte i större utsträckning nappade på Raisios erbjudanden om priser som är fasta eller i ett prisrör.
- Sådana avtal gjorde bara en mycket liten del av odlarna, säger han
Läget är i stort sett det samma hos övriga marknadsaktörer. Och Bror Staffas på Avenas kontor i Vasa är bekymrad.
- Jag har aldrig varit med om att spannmålsmarknaden skulle ha varit lika svår någon höst tidigare. Lagren fylls och priserna är låga. Samtidigt är efterfrågan nästan obefintlig.
De spannmålsodlare som i februari skrev kontrakt för årets skörd kan med dagens mått mätt anses lyckligt lottade. Då skrev Avena kontrakt för 120 euro per ton för havre och 115 euro för korn i Vasklot. Men det var inte många som vågade binda priserna till det, som man då trodde, låga priset.
- De flesta som frågade om kontrakt tyckte att priset var på tok för lågt. Med facit i hand visar det sig att de som skrev kontrakt gjort det bra.
De som kommer att få det allra besvärligast är de som vanligtvis säljer direkt ur torken på höstarna. Bror Staffas säger att han tror att många inte riktigt vet hur allvarligt läget är.
- Det enda jag kan göra är att uppmana dem att söka efter lagerutrymmen var helst de kan hitta något.
Staffas tror inte på någon ljusning för kornets del förrän i november då interventionspriserna stiger. Då blir priset på korn 101,70 euro per ton. Men eftersom leveranstiden är öppen garanterar det inte att man får likvida medel även om man besluter sälja det datumet.
Så väl i Finland som i de europeiska länderna tyder läget nu, enligt direktören för spannmåls- och råvarugruppen inom Hankkija-Lantbruk Tarmo Kajander, på en skörd som blir betydligt större än vad tidigare prognoser gett vid handen.
- Många försäljare har inför skörden haft förväntningar om prishöjningar. Hos industrin och handeln är lagren i alla fall större än normalt inför skördesäsongen. Också spannmål från förra årets skörd som sålts till intervention finns kvar i inhemska silor. Det handlar om cirka 230 miljoner kilo.
Enligt Tarmo Kajander kommer det begränsade lagerutrymmet att sätta gränser för mottagningen av spannmål på flera orter och för flera sädesslag. Igår kunde han dock komma med beskedet att Agrimarketkedjan har inlett mottagning av spannmål i två hamnlager i Kotka och Björneborg.
- Båda mottagningsplatserna är stora och utgör ett betydelsefullt tillägg i vårt nätverk.
I Kotka tar Agrimarket emot korn och havre till lagret som befinner sig på Mussalö hamnområde. Lagret tar emot vara från söder och öster samt delar av mellersta Finland. Det är Suomen Viljava som hyr ut lagerutrymmena. De har ursprungligen planerats för transitotrafik i Rysslandshandeln.
I Björneborg har Agrimarket hyrt lediga lagerutrymmen som lämpar sig för spannmål i anslutning till Mäntyluoto och till Tahkoluoto djuphamn. Hit tar man emot både korn och havre.
Tarmo Kajander tror att Agrimarketkedjans kapacitet numera räcker för att "nästan" klara av den handel med korn och havre som uppstår under tröskningsperioden.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab