Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
28.8.2009 / Landsbygdens Folk
Den globala veteskörden snuddar vid fjolårsrekordet
Den globala veteskörden har alla chanser att bli näst störst i historien, efter den exceptionellt goda fjolårsskörden. USA:s jordbruksministerium USDA har justerat sin senaste prognos uppåt med 2,8 miljoner ton, till sammanlagt 659,3 miljoner ton. USDA har samtidigt justerat upp prognosen för de globala lagerbestånden från senaste säsong med 2,15 miljoner ton. Därmed skulle den globala veteförsörjningen bli nästan fem miljoner ton högre än tidigare beräkningar gör gällande.
Under strecket beräknas slutbestånden omfatta 183,56 miljoner ton vete. Också förväntningarna på världskonsumtionen av vete har bättrats på med tre miljoner ton, till 645,23 miljoner ton.
USA-skörden av vete väntas stiga till 59,4 miljoner ton eller 1,9 miljonen ton över senaste prognos. USDA har också justerat upp prognosen för veteskörden i EU-27 med 1,6 miljoner ton, till 136,3 miljoner ton.
Skördeökningar eller -minskningar utanför USA balanserar upp varandra så att nettoresultatet blir ett plus med 0,9 miljoner ton. Skördeökningar noteras i Indien, EU-27, Kina, Ukraina och flera andra länder. Ryssland, Argentina, Kanada, Kazakstan och Sydafrika får däremot räkna med sämre skördar än i fjol.
I EU-länderna går det både uppåt och nedåt. Spanien, Rumänien, Bulgarien och Österrike har i lidit av torka, mer eller mindre. I Spanien reduceras veteskörden med 0,8 miljoner ton. Rumänien, Bulgarien och Österrike får räkna med minusskördar mellan 0,1 och 0,2 miljoner ton. I Tyskland, Polen och Frankrike har växtperioden varit gynnsam. Resultatet är skördar som klart ligger över genomsnittet.
Utsikterna för Ukrainas veteproduktion har den senaste månaden höjts med 1,0 miljoner ton till 19,5 miljoner ton. Rapporterna om skörden har för det mesta indikerat bättre resultat än väntat, trots perioder med sämre väder i landets östra delar.
USA-prognosen för Kina har likaså höjts med 1,0 miljoner ton till 114,5 miljoner ton, vilket vore landets näststörsta skörd någonsin, och en ökning med 2,0 miljoner ton från 2008/2009. Största delen av det övervintrande vetet har redan skördats. Både den odlade arealen och hektarskördarna har överskridit de tidigare förväntningarna. Enligt statistikmyndigheterna är kvaliteten emellertid inte den bästa.
För Rysslands del skruvar USDA ned sin prognos ordentligt. Skördeförväntningarna från juli till augusti har sänkts med 4,5 miljoner ton till 55,5 miljoner ton. Juliprognosen höjdes efter rapporter om att Rysslands veteareal vore 1,2 miljoner ton större än meddelat. I augusti har prognosen ändrats igen då arealen vårvete beräknas stanna 0,5 miljoner hektar under de väntade.
Det har också varit torrt i flera viktiga odlingsregioner i de södra delarna av landet samt i Volgadalen. Torkan har skadat 3,6 miljoner hektar spannmål, främst vintervete, men det ogynnsamma klimatet kan också påverka skörden av vårvete. I början av augusti rapporterades om cirka 20 procent lägre hektarskördar, jämfört med 2008. Regnväder i slutet av juli kunde inte längre påverka skördeutsikterna. Det ryska jordbruksministeriet kartlägger skadorna och utreder kompensationsmöjligheter.
Omkring 45 procent av Rysslands vårvete produceras i Sibirien, där vädret har varit gynnsamt. Utsikterna till en god vårveteskörd kan delvis balansera upp de stora skadorna på annat håll i Ryssland, resonerar USDA.
I Kanada har prognosen för vetets del skruvats ned med 1,0 miljoner ton till 22,5 miljoner ton. Minskningen motiveras delvis av att en större areal än förväntat har tagits ut produktion. Men svår torka har också drabbat flera provinser. Det är möjligt att vissa veteåkrar slås till hö i boskapsrika områden som Alberta. Frost har också skadat brodden på sina ställen.
I Argentina har prognosen för veteskörden dragits ned med 1,0 miljoner ton, till 8,5 miljoner ton. Det har varit mycket torrt i Argentina, liksom också i Kazakstan där USDA har sänkt sin prognos med 0,5 miljoner ton till 14 miljoner ton. För Sydafrika har de amerikanska analytikerna sänkt skördeprognosen med 0,3 miljoner ton till 1,7 miljoner ton.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab