Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
25.8.2009 / SLC
Närmatstafetten anländer till västkusten!
Den glada Närmatstafetten ordnas för tredje gången och i år startar stafetten under festlig stämning måndagen den 31.8 kl. 10 från Muhos mot Helsingfors. Stafetten trampas på cykel över 400 kilometer längs med Finlands västkust genom Karleby, Jakobstad, Vasa, Kristinestad och Åbo, via Esbo till Helsingfors. Stafetten avslutas lördagen den 5.9 med Företagardagens tillställning i Helsingfors.

På de olika orterna mottas och förs stafettpinnen vidare av riksdagsmän, kommundirektörer och andra kommunala beslutsfattare tillsammans med producenter och vänner av god mat. Deltagarna vill med detta ställningstagande uttrycka sitt stöd för val av färska livsmedel i offentlig bespisning.

Klicka på bilden för pdf (546 kB)Närmatstafettens tema år 2009 är ”Välj enligt säsong” och huvudbudskapet är främjande av hållbara val och speciellt ekologisk, vegetarisk eller säsongbetonad mat i offentlig bespisning (statsrådets principbeslut 2009).

Under stafetten diskuteras bland annat om vad som förhindrar kommunerna att köpa den egna ortens potatis? Vart har inhemsk fisk försvunnit från måltiderna i kuststädernas offentliga kök? Hur kan kunden veta om färska råvaror har använts vid tillredningen av måltiden?

Republikens President Tarja Halonen fungerar som stafettens beskyddare och hon mottog stafettens hälsning och en näverask med skogsbär redan den 1.8. 2009 vid Farmari utställningen i Karleby.

Närmatstafetten samlar omkring 300 deltagare och sju olika lag. Längs med rutten ordnar lokala aktörer torgjippon för gammal och ung blan annat i Vasa ordnas grillfest, i Kristinestad potatisskalningstävling och i Jakobstad plättkalas och smådjurspark. För reportrar har det även ordnats rikligt med besöksmål till olika storkök inom den offentliga sektorn, lokala producenter och landsbygdsföretag. Närmatstafetten har med andra ord ett mångsidigt och digert utbud av aktiviteter!

Välkommen med på Närmatstafetten och skörda nyheter!

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab