Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
21.8.2009 / Landsbygdens Folk
Prisras för inhemska frilandsgrönsaker
Det finns inget utrymme på marknaden för inhemska frilandsgrönsaker för närvarande. Priserna är svaga och efterfrågan i det närmaste obefintlig. Det nuvarande priset rör sig mellan 40 och 50 cent, vilket täcker enbart emballage- och skördekostnader. Så täckning för övriga odlarutgifter får odlaren ta ur egen ficka.
Christer Finne, ordförande för ÖSP:s frilandsodlare, är bekymrad över det nuvarande läget som är långt ifrån upplyftande.
- Det har varit svårast för huvudkål och isbergssallat i sommar, konstaterar han. Men inte har priserna varit bra på varken broccoli eller blomkål heller, trots att en del skadades av frosten i början av juni. Jämfört med ifjol är priserna betydligt lägre och om inget händer med prisnivåerna kommer slutresultatet att bli trettio till fyrtio procent lägre än ifjol.
Att priserna är dåliga beror förmodligen på att finländarna äter för lite grönsaker samtidigt som det produceras och importeras för mycket. Kylan i början av juni gjorde att skördarna försenades, medan värmen i juli och augusti tillförde att det nu kommit onödigt mycket under en kort period. När det blir varmt och skörden är klar ska den skördas undan på tre, fyra dagar. Annars blir den för gammal.
- Vi började märka av trängseln på marknaden i slutet av juli och senaste vecka stoppade det upp helt, säger Finne. Priserna är låga från förut och nu lyckas vi inte ens sälja det vi har. Det går inte att sälja med förlust.
Christer Finne uppmanar odlarna att räkna över sina kostnader ordentligt så att de vet var gränsen går och när det lönar sig att sälja eller inte. Han menar att många varken räknar eller kalkylerar och därmed omedvetet säljer sina grödor med förlust.
- Alla borde se över sina utgifter så att priserna hålls på en hållbar nivå, säger han. Som det är nu fungerar det så att den som säljer billigast bestämmer priset. Många gånger säljer någon ett sämre parti till lägre pris och det blir då en riktgivande referens för hela landet. När handeln får nys om det kräver de lika låga priser. Det finns för få köpare och för många säljare och därför spelar de ut oss mot varandra.
Tyvärr importeras det också en hel del, trots att det finns tillräckligt med inhemska grödor. Finne berättar att skördarna varit stora i hela Nordeuropa och enligt den svenska tidningen Viola har holländarna mist en hel del marknad i Östeuropa på grund av den ekonomiska krisen. Överskottet har de dumpat till låga priser på den svenska marknaden, vilket i sin tur lett till att svenska odlare blivit tvungna att plöja ner 1.500 ton sallat.
I detta nu kan frilandsodlarna inte göra mycket annat än att vänta och se tiden an och under tiden plöja ner det som inte går åt. Själva har Finne elva planteringar i år, så för varje plantering som plöjs ner förlorar han en tiondel av den totala skörden.
- Det värsta en odlare kan göra nu är att skörda till lager, säger Finne. Det är onödigt att sätta arbete på grönsakerna som det ser ut nu och ju snabbare man plöjer ner, desto snabbare får man fason på det hela.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab