Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
21.8.2009 / Landsbygdens Folk
Överskott pressar EU:s äppelmarknad
Stora fjolårslager av äpplen oroar de europeiska äppelproducenterna. Tiotalstusen ton av bland annat Golden Delicious är fortfarande osålda. Eftersom årets skörd infaller tidigt, är marknadsläget relativt pressat.
Vid äppelproducenternas årliga konferens Prognosfruit i holländska Maastricht var det rådande marknadsläget ett centralt diskussionsämne. Ledande marknadsförare uttalade sin oro över utbudsläge och prisnivå.
På många håll i Europa, inte minst i nordöstra Italien, finns fortfarande stora lager av osålda äpplen, till hinder för årets säsongstart. I Italien uppgick lagren av föregående års skörd i början av juni till 225.000 ton. Det är 82 procent mer än motsvarande siffra från senaste år.
Också i Polen, Tyskland, Österrike, Spanien, Nederländerna och Storbritannien finns ovanligt stora mängder osåld frukt i lager. Endast Frankrike, Belgien och Schweiz har lyckats tömma sina lager snabbare än förra året.
I nästan hela Europa startar detta års säsong dessutom ovanligt tidigt. Det försvårar marknadsföringen, särskilt för exportörerna. En viss lättnad är att skörden i de 27 EU-länderna minskar med i genomsnitt sju procent.
Å andra sidan har stora volymsorter som Gala och Golden Delicious skördats i oförändrad mängd. För Braeburn noteras till och med en ökning med åtta procent. Detta bidrar till att priserna sannolikt förblir låga.
Holländaren Hans Van Es från Dutch Produce Association påpekade att äppelodlarna måste byta strategi för att branschen ska slippa en liknande situation nästa år.
- Företagen borde i ett tidigt skede sälja ut industriäpplen och produkter av sämre kvalitet, i stället för att hoppas på bättre priser mot slutet av säsongen. Prisstegringen äts för det mesta upp av kostnaderna för den långa lagringen, sade Van Es.
För närvarande betalar processindustrin extremt låga priser, enligt experterna på Prognosfruit. Under de senaste tolv månaderna har många aktörer valt att lagra in frukt av sämre kvalitet, i stället för att sälja ut den med förlust i början av säsongen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab