Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 16.4.2024
 Grattis Patrik och Patricia
21.8.2009 / Landsbygdens Folk
Krisutgifter för mjölk belastar EU-budgeten
De extra stöden till krisande mjölkgårdar belastar EU-budgeten. Kommissionen utgår från att de reserverade anslagen för marknadsåtgärder inte kommer att räcka till. I värsta fall måste medlemsländerna skjuta till pengar.
Kommissionens preliminära siffror är vid det första påseendet inte särskilt spektakulära, eftersom de hänför sig till den första halvan av budgetperioden, fram till slutet av mars 2009. Från budgetårets början i oktober 2008 fram till slutet av mars 2009, använde kommissionen sammanlagt 75,3 miljoner euro för mjölksektorn - det är cirka 10,8 miljoner mer än avsett för de sex månaderna.
För hela budgetåret 15 oktober 2008-15 oktober 2009 hade kommissionen reserverat 137,9 miljoner euro för mjölksektorns marknadsåtgärder. Men kostnaderna för de faktiska åtgärderna överskrider anslaget med besked.
I januari 2009 startade stödmaskineriet med stöd till privat lagerhållning av smör och senare infördes exportbidrag. Från den första mars tillkom interventionen av smör och skummjölkspulver. Fyra veckor senare befann sig redan 37.000 ton smör och 67.500 ton torrmjölk i lager. I slutet av juli hade mängderna ökat till 83.000 ton smör och 250.000 ton torrmjölk. Lagringen kommer att fortsätta fram till slutet av budgetåret och därutöver.
Behovet av de massiva marknadsåtgärderna kunde inte förutses då budgeten för 2009 gjordes upp. De tillbudsstående budgetmedlen är otillräckliga för kristider. Kommissionen uppskattar att totalkostnaderna för samtliga marknadsåtgärder, inklusive en förlängning av interventionen i augusti, kan stiga till mer än 600 miljoner euro.
En del av kostnaderna kan sannolikt överföras till 2010 års budget, eftersom det löpande budgetåret slutar den 15 oktober. Om kommissionens konto trots allt skulle vara tomt då hösten infaller, måste medlemsländerna i värsta fall skjuta till pengar.
Kommissionen försöker ändå finna andra utvägar. Sannolikt finns oanvända anslag inom andra områden. I så fall kan dessa anslag övertas för att finansiera mjölksektorns marknadsåtgärder.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab