Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
21.8.2009 / Landsbygdens Folk
USA:s mjölkproducenter fortsätter att slakta kor
I USA går det frivilliga slaktprogrammet för mjölkkor vidare. Denna gång deltar sammanlagt 294 gårdar med totalt 86.700 mjölkkor. Programmet har enligt arrangörerna dragit bort 2,2 miljarder kg mjölk från marknaden sedan december 2008.
Det frivilliga, farmarstödda programmet förvaltas av Cooperatives Working Together (CWT), som genomförde den första slaktaktionen år 2003. De första programmen omfattade mellan 20.000 och 60.000 djur, men antalet slaktkor har ständigt ökat.
Denna gång har 294 gårdar anmält sig. I medeltal omfattar varje besättning 296 kor med en genomsnittsproduktion av 9.473 kg. Sommarens aktion är därmed den största av de sammanlagt åtta slakter som CWT har arrangerat.
Enligt CWT indikerar siffrorna att situationen på mjölkmarknaden inte enbart är ett problem för små, lågproducerande gårdar. Denna gång deltog ett rekordstort antal stora gårdar med effektiva mjölkkor.
- Vi drar stora mängder mjölk bort från marknaden. Programmen bidrar därför till att minska obalansen mellan utbud och efterfrågan på mjölk, menar Jim Tillison från CWT som ansvarar för verksamheten.
Jerry Kozak, ordförande för de amerikanska mjölkproducenterna, tror att aktionen tillsammans med statliga marknadsåtgärder kommer att inverka mycket positivt på producentpriserna. Om efterfrågesituationen fortsätter att vara problematisk, kan nya aktioner komma ifråga.
Programmet finansieras av kooperativa mejerier och jordbrukare. Producenterna hoppas att CWT-programmet i kombination med Obama-regeringens nya prisstöd ska underlätta mjölkböndernas situation.
Jordbruksminister Tom Vilsack har aviserat ett statligt prisstöd för mjölkprodukter inom ramen för Dairy Product Price Support Program. Drygt 170 miljoner euro ska dryga ut USA-farmarnas mjölklikvider de närmaste tre månaderna.
Den tyska producentorganisationen DBV har efterlyst en slaktpremie för mjölkkor i EU enligt amerikansk modell. Enligt DBV borde fem procent av det europeiska mjölkkobeståndet slaktas för att få bukt med överutbudet på mjölk i EU.
DBV beräknar att 1,3 miljoner mjölkkor borde slaktas i EU för att få ner överproduktionen och styra mjölkpriset uppåt igen. En slaktpremie på 500 euro per mjölkko vore tillräckligt för att nå målsättningen, menar initiativets upphovsmän.
Förslaget har inte vunnit gehör hos EU-kommissionen, som uppskattar att programmet skulle kosta 700 miljoner euro. I Bryssel tror man inte att skattebetalarna har förståelse för att EU ger ut miljoner för att slakta friska djur.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab