Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
21.8.2009 / Landsbygdens Folk
Parmesanost säkrar kredit i italienska banker
Pengar luktar som bekant inte, men ibland kan en vanlig bankkredit börja stinka - åtminstone i norra Italien. Där accepterar vissa banker parmesanostar som säkerhet för ett banklån till traktens företagare.
I finanskrisens tider sitter banklånen hårt åt. Men i italienska Emilia Romagna finns åtminstone fyra penninginstitut som slår pengarna på bordet utan krångel - förutsatt att låntagaren hämtar tillräckligt många fina och dyra parmesanostar som säkerhet, helst av egen tillverkning.
Banken Credito Emiliano införde sin affärsidé redan på 1950-talet. Tanken var att hjälpa traktens osttillverkare med förmånliga krediter för att överbrygga deras ekonomiska trångmål under parmesanostens tvååriga mognad.
Ännu i dag beviljar banken förmånliga krediter till ortens parmesantillverkare. Som säkerhet fungerar de dyra ostarna, som givetvis inte uppbevaras i kassavalvet, utan i tempererade lagerhallar som banken har byggt för ändamålet. Det handlar inte om småpengar. Ett dotterbolag till penninginstitutet lagrar 440.000 ostar till ett värde av 132 miljoner euro.
Producenterna levererar unga ostar till bankens lager och erhåller ett lån som motsvarar 80 procent av ostarnas marknadsvärde. Återbetalningen sker då ostarna har mognat. Faller ostpriset, måste låntagaren betala en mellanskillnad eller släpa fler ostar till bankens lager.
Bankens risk för kreditförluster är minimal. Om låntagaren inte kan återbetala sin kredit, kan ostarna alltid säljas.
Under mognadstiden sköts ostarna av bankens anställda, som vrider och vänder på dem efter alla konstens regler. Flera bankanställda har med tiden blivit veritabla ostexperter.
Många av regionens 429 parmesantillverkare är beroende av banklånen för att kunna köpa råvaror. Processen slukar stora mängder mjölk, upp till 550 liter per ost. Finansieringen vore omöjlig utan banklån.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab