Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
20.8.2009 / SLC
Närmatstafetten cyklas längs västkusten i år
Den nationella Närmatstafetten cyklas i år 31.8-5.9 längs med den tvåspråkiga västkusten från Norra Österbotten till Helsingfors.
Syftet med stafetten är att öka användningen av lokala produkter inom den offentliga sektorn. SLC:s lokalavdelningar deltar aktivt i ordnandet av det lokala programmet på de tvåspråkiga orterna. De får draghjälp av bland annat projektet Närodlat och kvalitet, Marthorna, 4H och MTK-Etelä-Pohjanmaa.
- Målet är att det i alla kommuner skulle tas ett politiskt beslut om användningen av det egna närområdets produkter i de offentliga köken såsom skolor, daghem och ålderdomshem. Detta skulle sedan utgöra ramvillkoret för de enskilda tjänstemännens beslutsfattande i fråga om offentlig upphandling. Under stafetten lyfter vi fram de goda exemplen i kommunerna, berättar Bettina Lindfors, ansvarig för den svenska informationen på Närmatstafetten.
- Stafetten har väckt positiv uppmärksamhet bland såväl beslutsfattare, massmedier som storkökens personal och producenter.
Många lokala beslutsfattare, fullmäktigemedlemmar och riksdagsmän deltar genom att hålla tal eller cykla en av sträckorna.På flera håll ordnas det exempelvis närmatsdagar i skolorna och daghemmen till vilka lokala producenter inbjudes.
- Onsdagen den 2.9 kl. 9-11 ordnas det torgjippo i Jakobstad med lokala producenter på plats och på programmet bla. plättstekning och smådjursparkpark för barn. Stafetten startar kl. 10 från Jakobstad och åker genom Nykarleby, Oravais, Korsholm och dagen avslutas kl. 19 i Vasa. I Vasa ordnas det vid inre hamnen en grillfest med mångsidigt program kl. 18-20.
- Följande morgon den 3.9, fortsätter det svenska programmet i Kristinestad, där ett torgjippo pågår från 9-11. På programmet finns bl.a. en utmaningstävling i potatisskalning för beslutsfattarna och känn igen sädesslag-tävling för barnen. Smakprov på lokala råvaror utlovas i alla tre städer av projektet Närodlat och kvalitet.
- Stafetten avslutas lördagen den 5.9 med rutten mellan Hanaholmen i Esbo - Narinkens torg i Helsingfors. Från Hanaholmen cyklar det glada stafettgänget under ledning av Esbos stadsdirektör Marketta Kokkkonen tillsammans med minister Arstrid Thors och riksdagsledamot Christina Gestrin, till Helsingfors. Stafettpinnarna överräcks kl. 11 på Narinkens torg till tilltalade mottagare såsom ministrar och framstående aktörer inom livsmedelssektorn. På Narinkens torg ordnas ett heldagsevenemang, där det ordnas försäljning av lantbruksprodukter och tjänster inom landsbygdsföretag, musik och halmhoppning för barnen.
- Alla intresserade är hjärtligt välkomna att delta i stafetten och i de lokala programmen, avslutar Lindfors.
Närmatstafetten förverkligas av EkoCentria tillsammans med jord- och skogsbruksministeriet. Stafettens huvudsamarbetsparter är SLC och MTK, samt Programmet för främjande av finländsk matkultur Sre.
President Tarja Halonen fungerar som stafettens beskyddare.
Information om Närmatstafetten hittas både på svenska och finska på www.ekocentria.fi.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab