Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 23.4.2024
 Grattis Georg och Göran
14.8.2009 / Landsbygdens Folk
Spannmålsmarknaden är ohållbar
Den odlare som inte är tvungen att sälja sina spannmål borde avvakta med försäljningen i ett läge då priserna är de sämsta genom tiderna, anser ÖSP:s spannmålsutskott i ett uttalande.
- För två år sedan när spannmålspriserna började stiga, trodde de flesta att de högre spannmålspriserna hade kommit för att stanna, påpekar ÖSP.
- Det senaste året bevisar dock att stora prisvariationer för spannmålen kan bli ett vanligare fenomen också framöver. För tillfället har vi de sämsta priserna, på så gott som alla sädesslag, genom tiderna. Trots att priset på förnödenheter delvis har sjunkit, har vi den sämsta lönsamheten inom spannmålsodlingen någonsin.
- Prishöjningarna, som kom för två år sedan, gav framtidstro åt spannmålsodlarna och resulterade i att många vågade investera i maskiner och byggnader för en produktionsgren där investeringarna varit på sparlåga sedan EU-inträdet, säger ÖSP vidare. Dagens rådande marknadsläge med överutbud och bottenpriser kom i ett olyckligt läge när dessa investeringar skall betalas.
Enligt uppköparna kan det i höst till och med bli svårt att få spannmålen levererad, säger utskottet.
- Att priserna för till exempel korn ligger cirka 20 procent under interventionspriset är bevis på att de finländska uppköparna och industrin inte tar mycket ansvar för att vi även i framtiden skall kunna idka en spannmålsproduktion på våra nordliga breddgrader. Om man även i framtiden vill verka på den finländska marknaden så borde handeln vara mera framsynt än vad den är i dagsläget. Vi skall komma ihåg att hälften av jordbrukarna i Finland har spannmålsproduktion som huvudproduktionsinriktning. I höst skulle det gälla för odlarna att lagra så mycket spannmål som bara är möjligt. Om man som odlare inte är tvungen att sälja spannmålen, borde man i detta läge avvakta med försäljningen. Från den rådande situationen på marknaden kan det bara bli bättre.
Utskottet påminner vidare om att man redan i detta skede borde tänka på odlingen för nästa år och söka alternativa grödor som ger ett bättre täckningsbidrag:
- I detta hänseende kan naturvårdsåker och träda nämnas som ett ypperligt alternativ.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab