Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
14.8.2009 / Landsbygdens Folk
Brasiliens kötthantering har ännu inte nått EU-nivå
Brasiliens nötproducenter har infört många förbättringar, men EU:s kontrollörer finner fortfarande kritikpunkter. Den senaste veterinärrapporten betecknar situationen som "tillfredsställande" med avseende på det kött som exporteras till EU.
I slutet av januari senaste år skärpte EU-kommissionen importföreskrifterna för nötkött från Brasilien. I praktiken stoppades handeln med nötkött helt och hållet. Den främsta motiveringen var brister i den brasilianska hanteringen av djurhälsa, transporter och spårning. EU-kommissionen hänvisade bland annat till risken för en spridning av mul- och klövsjuka från Brasilien till Europa. Kommissionen införde en positivlista för företag med tillstånd att exportera till EU. I början omfattade listan endast 300 brasilianska företag.
Fram till medlet av juli detta år har cirka 1.400 företag hunnit godkännas för export till EU. Vid de senaste kontrollerna har EU-veterinärerna funnit färre kritikpunkter jämfört med tidigare inspektioner. Situationen på de granskade gårdarna betecknas i det stora hela som "tillfredsställande" med avseende på hygien, spårning av köttet och veterinärkontroller. Myndigheternas kontroller på ort och ställe anses ha blivit bättre.
Brister förekommer ännu i Brasiliens databas för registrering och spårning av djur. Bland annat förekommer oklarheter i informationen om kött som skeppas till tredje länder via EU.
De brittiska och irländska producentorganisationerna IFA och NFU går emellertid ut med hård kritik mot förhållandena i Brasilien. Ursprungligen tog EU Brasilien under lupp efter att irländska producentfunktionärer hade slagit larm om bristerna i kötthanteringen.
Irish Farmers´ Association har lusläst rapporten och anser att EU inte tar de kvarvarande bristerna på allvar. Enligt irländarna tyder rapporten på att situationen i Brasilien de facto har försämrats. Kontrollörerna påträffade instanser där boskapen inte bokfördes riktigt. Boskap som inte hade godkänts för EU sändes till slakterier med EU-licens. Det förekommer också intressekonflikter mellan de officiella aktörerna.
IFA-ordföranden Padraig Walshe kräver att EU:s hälsokommissionär ska dra de rätta slutsatserna av rapporten och stoppa exporttillstånden för brasilianska producenter. Han betonar att köttet från Brasilien måste motsvara den kvalitet som produceras i EU.
- Flera EU-rapporter bekräftar att de brasilianska myndigheterna inte är kapabla att höja standarderna till EU-nivå. EU-kommissionen har inget alternativ till ett totalt embargo för nötkött från Brasilien, säger Walshe.
Enligt Walshe uppfyllde endast hälften av de senast undersökta tolv gårdarna EU:s bestämmelser om identifiering och registrering av boskap. Detta medför ett allvarligt hot mot djurhälsan i Europa, särskilt i form av mul- och klövsjuka.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab