Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
7.8.2009 / Landsbygdens Folk
LPA kommer med anvisningar om svininfluensa
Det finns nu klara anvisningar för hur en jordbrukare ska gå till väga vid ett misstänkt fall av svininfluensa.
– Ifall epidemin bryter ut i större skala kan det bli svårt att få tag på avbytare, påminner informationschef Markku Pulkkinen från LPA. Blir man sjuk bör saken däremot tas på allvar.
LPA ger följande råd vid ett allvarligare sjukdomsfall:
1. Ta dig omedelbart till en läkare och be om sjukintyg ifall du känner dig arbetsoförmögen.
2. Om du är LFÖPL-försäkrad och inte kan sköta gårdens arbetsuppgifter genom interna arrangemang, kan du vara berättigad till vikariehjälp. Ta i så fall kontakt med den lokala enhet som sköter avbytarservicen inom din hemkommun, via telefon eller internet på www.lomitus.fi. Bifoga en kopia av läkarintyget till ansökan om vikariehjälp. Beslutet om vikariehjälp fattas av den lokala enhet som sköter avbytarservicen.
Till hösten väntas ett stort antal ansökningar om avbytarservice, vilket kan göra det svårare än vanligt att få hjälp. Det kan därför löna sig att i förväg tänka ut ifall någon i bekantskapskretsen kunde ställa upp med vikariehjälp. Den lokala avbytarservicen kan i sådana fall betala ut ersättning för arbetshjälpen.
3. Ansök om sjukdagpenning antingen av LPA eller FPA när du har fått ditt sjukintyg. Om sjukledigheten varar 9 eller färre arbetsdagar efter läkarbesöket, söks sjukdagpenningen av LPA. Är sjukledigheten däremot längre, sköts ärendet av FPA. Kryssa då i rutan om LPA-dagpenning på FPA-blanketten.
Det går enkelt att ansöka om LPA-sjukdagpenning på internet på www.mela.fi/asiointipalvelut, och där välja ”på svenska”.
4. Se till att du återhämtat dig helt från sjukdomen innan du tar itu med tungt fysiskt arbete.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab