Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
7.8.2009 / Landsbygdens Folk
Beslut om virkestullar inom kort
Ryssland kommer antagligen att ytterligare skjuta upp förhöjningen av virkestullarna. Det framgick av förra veckans träff mellan utrikeshandels- och utvecklingsminister Paavo Väyrynen (c) och Rysslands minister för ekonomisk utveckling Elvira Nabiullina.
Nabiullina konstaterade att Ryssland funderat på att skjuta upp avgiftsförhöjningen med ännu ett år. Beslutet kommer att fattas inom de närmaste månaderna.
Väyrynen betonade att virkestullarna haft en negativ effekt på de båda ländernas ekonomi, snarare än att bidra till ökade finländska investeringar i Ryssland. För att förhindra att det billigare och mera snabbväxande eukalyptusvirket tränger undan björkmassaveden hade Väyrynen helst sett att virkestullarna avskaffas helt.
Tullavgiften på virke som importeras från Ryssland till Finland steg i april 2008 från 10 till 15 euro per kubikmeter. Från och med början av 2009 var det meningen att tullavgiften skulle stiga till 50 euro per kubik, men beslutet sköts upp i november. Realpriset på virke som hämtas från Ryssland har från och med början av 2007 stigit från ungefär 30 till mellan 50-60 euro per kubikmeter.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab