Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
31.7.2009 / Landsbygdens Folk
FAO startar offensiv mot mul- och klövsjuka
FN:s jordbruksorgan FAO och djurhälsoorganisationen OIE startar en gemensam kampanj mot mul- och klövsjuka. Ett globalt program aviseras för att stegvis bringa den farliga djursjukdomen under kontroll i hela världen.
Initiativet lanserades nyligen på en global konferens som gemensamt arrangerades av FAO och OIE i Asuncion, Paraguay. Kampanjen ska inlemmas i ramprogrammet för den förebyggande globala kontrollen av gränsöverskridande djursjukdomar.
Enligt FAO:s chefsveterinär Joseph Domenech är det hög tid att göra det globala samfundet och givarländer uppmärksamma på den situation som råder inom MKS-bekämpningen. Sjukdomens spridning måste stoppas stegvis ända fram till källan.
Mul- och klövsjukan förorsakar stor skada eftersom den lätt sprids över nationsgränserna. En effektiv bekämpning är därför beroende av både regionala och internationella insatser, konstaterar Domenech.
Han hänvisar till det FAO-ledda, globala utrotningsprogrammet GREP mot boskapspest (Pestis bovina). Programmet som lanserades 1994, har förhindrat många stora sjukdomsutbrott bland nötkreatur.
Kampanjen mot MKS ska ta hänsyn till de lokala förhållandena och den mångfald som råder i regionerna, där många olika slag av MKS-virus cirkulerar. Den lokala verksamheten utgör basen för den globala kampanjen.
Den regionala planeringen bygger på en gradvis kontroll (Progressive Control Pathway, PCP). Detta ger en ram för att organisera insatser och investeringar från respektive land till en regional nivå.
Den gradvisa kontrollen gör det möjligt att mäta hur utvecklingen framskrider hos de deltagande länderna utifrån en skala från 0-5. För närvarande befinner sig omkring 100 länder på en nivå mellan 0-3. På nivån 4-5 återfinns 67 länder som av OIE har erkänts vara MKS-fria.
Mul- och klövsjukan är synnerligen smittosam. Den förorsakar enorma skador och kostnader både för enskilda gårdar och regeringar. Exporten av kött från ett nedsmittat område stoppas i regel omedelbart då smitta har påträffats.
Den senaste stora MKS-katastrofen bröt ut i Storbritannien år 2001. Epidemin spred sig också till grannländerna Irland, Frankrike och Nederländerna.
Totalt måste sex miljoner djur slaktas till en kostnad på omkring 15 miljarder euro. Det tog myndigheterna åtta månader att utrota sjukdomen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab