Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
7.1.2002 / Landsbygdens Folk
Nytt svinregister tas i bruk

Nu i år tar EU-länderna i bruk ett register över flyttning av svin. I Finland blev en förordning om märkning och registrering av svin således klar i mitten av december. De förflyttningar, till exempel överlåtelser, som sker inom januari behöver man inte anmäla eftersom producenternas, djurförmedlarnas och slakteriernas anmälningsskyldighet träder i kraft först i februari.
Syftet med förordningen är att förebygga spridning av djursjukdomar genom att förbättra möjligheterna att klarlägga svinens ursprung och möjligheterna att spåra förflyttningar av svin.
Förordningen föreskriver om både registrering som producent, om märkning av svin, om producenternas djurförmedlarnas och slakteriernas skyldighet att föra förteckning samt om anmälning av förflyttningar och antal svin till registret.
Producentens skyldighet är alltså att föra förteckning över händelser och datum för svin som föds och för svin som dör. Förteckningen ska omfatta mottagande av suggor, galtar, unga avelssvin, slaktsvin, grisar eller minigrisar, antal och märkningssignum, samt lägenhetssignum, kundsignum eller djurförmedlarsignum för den som överlåter svinen. Förteckning ska också föras över djur som producenten överlåter.
Dessutom ska ersättning av försvunnen eller skadad märkning ingå i förteckningen.
Djurförmedlaren har motsvarande skyldigheter och i anslutning till förordningen om svinregistret har ministeriet också givit en förordning om ett djurförmedlarregister.
Likaså har slakteriet skyldighet att föra en förteckning över alla svin som det tar emot.
Byråkratisk förordning
Förflyttningsanmälan till svinregistret ska göras senast på den sjunde dagen efter förflyttningen, vad antingen det handlar om mottagande, överlåtande eller flyttning. Det här gäller både producenten och djurförmedlaren. Man kan anmäla per dator, telefon fax eller också traditionell post - det som man numera kallar "snigelpost".
Producenten kan ge fullmakt åt exempelvis slakteriet att anmäla om flyttningen men i så fall måste man göra upp en skriftlig fullmakt för registret.
Förordningen om svingårdsregistret upphävs, men innan det nya registret tas i användning vill ministeriet i alla fall ha jourfört svingårdsregistret.  Därför får svingårdarna ett registerutdrag hem med posten nu under januari. Det ska producenterna granska och eventuella brister eller fel ska korrigeras och lämnas tillbaka senast 15 februari.
Efter det måste producenten själv rapportera om ändringar, till exempel om svinen byter plats eller producenten slutar eller dylikt.


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab