Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
3.7.2009 / Landsbygdens Folk
Statsrådet beslöt om tilläggspengar i landsbygdens utvecklingsprogram
Under juni månad godkände statsrådet ändringar i landsbygdens utvecklingsprogram. Beslutet innebär att cirka 67 miljoner euro i EU-pengar fördelas på olika åtgärder. Det handlar bland annat om moduleringspengarna, det vill säga pengar som flyttas över från EU:s direkta lantbruksstöd till landsbygdsstödet. Till de 67 miljonerna kommer en motsvarande nationell andel på cirka 64 miljoner euro. Sammanlagt fördelas alltså 131 miljoner euro under en period från och med nästa år och framåt.
I huvudsak ska de här pengarna i enlighet med överenskommelsen om hälsogranskningen från i fjol höstas användas för nya utmaningar som klimatförändringen, vattenförsörjningen, bevarandet av den biologiska mångfalden, strukturförnyelsen inom mjölkbranschen och bredband på landsbygden. De nya utmaningarna stöder också effektivare bidrag för investeringar i miljöåtgärder och icke produktiva investeringar, bland annat i stödet för våtmarker och vårdbiotoper. Området som omfattar stöd för våtmarker och skötseln av dem utvidgas till Kvarken och Bottenviken.
I förslaget skulle det maximala stödet för våtmarker höjas till 11.500 euro per hektar. När det gäller små våtmarker på mellan 30 och 50 ar skulle det bli ett fast stöd på 3.226 euro per stödobjekt. Nivån på specialmiljöstödet för själva skötseln av vårdbiotoper på små områden - det vill säga mellan 5 och 30 ar - ska enligt förslaget höjas från 135 euro till 200 euro per objekt. Höstsäd skulle godkännas som växttäcke vintertid i de tre tilläggsåtgärderna i miljöstödet från och med 2011 när EU:s nuvarande produktionsbidrag för jordbruksgrödor upphör.
För investeringar i nötboskapsgårdar ökar bidragen från EU med 22 miljoner euro. Man kan använda medlen också för att effektivera energianvändningen på gården eller för investeringar i biogas. Även stöd för investeringar i växthus torde bli EU-delfinansierade under slutet av den programperiod vi nu är inne i. Medlen för investeringsstöd var bland de frågor som SLC och MTK samt ministeriet nämnde om i anslutning till överenskommelsen om den finländska tillämpningen av EU:s hälsovårdsgranskning i juni.
Dessutom vill parterna på andra sätt förbättra speciellt mjölkbranschens anpassning till strukturförändringar. Det gäller i första hand att främja den på vall baserade mjölk- och nötköttsproduktionen i ett läge där priset faller på grund av avvecklingen av mjölkkvoterna samt då man tvingas avveckla tjurpremierna och produktionsbidragen för nötdjur.
Möjligheterna att införa ett miljöstöd för bete och vall samt ett skilt vallstöd till nötgårdar är således under utredning. Utöver det här utreder parterna om man kan införa extensiv vallproduktion som tilläggsåtgärd i miljöstödet också på C-området efter 2012.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab