Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
3.7.2009 / Landsbygdens Folk
Ny miljöanvisning kräver större spridningsareal
Enligt miljöministeriets nya anvisning om miljöskydd vid husdjursskötsel bör gödsel spridas ut på ett mer vidsträckt område än tidigare. Ministeriet motiverar den här skärpningen med att näringshalterna i gödseln har ökat avsevärt i och med att utfodringen av djuren ändrat.
Anvisningen fick offentlighet i tisdags. Den är avsedd för de regionala miljöcentralerna och delges de kommunala miljöskyddsmyndigheterna och intressegrupperna. Anvisningen är dock inte bindande för myndigheterna och den bör tillämpas från fall till fall. Tillsvidare berör anvisningen bara nybyggen och gårdar som utvidgar. Hur den kommer att tillämpas på nuvarande produktion är ännu öppet.
Anvisningen har beretts tillsammans med olika grupper i en arbetsgrupp som tillsatts av miljöministeriet. Gruppen kom med sitt förslag kort före jul i fjol. Producentorganisationerna meddelade avvikande åsikt om beräkning av spridningsarealerna.
Anvisningen omfattar också avfallshantering och i synnerhet förbränning av djurkroppar, där det inte tidigare föreskrivits om detta med stöd av miljöskyddslagen eller avfallslagen.
I anvisningen betonas att lagring och hantering av avfall inte får orsaka sanitära olägenheter eller luktolägenheter, risk för förorening av mark eller yt- och grundvatten, eller andra olägenheter för miljön.
Anvisningen har utarbetats enligt principerna för bästa tillgängliga teknik och bästa praxis ur miljösynpunkt. Den grundar sig på tillämpningen av den nuvarande lagstiftningen i redan etablerade förhållanden.
Det heter att anvisningen som sådan inte omfattar pälsdjursuppfödning, häststall och binäringar såsom ostmejerier och små slakterier. Åtminstone när det gäller spridningsarealen finns det emellertid också gränser för pälsdjur och hästar.
Anvisningen ersätter anvisningen för miljöskydd inom husdjursskötseln från 1998, arbetsgruppsförslaget om miljötillståndsförfarandet för husdjursstall från 2001, och det kompletterande brevet från miljöministeriet 8.3.2002.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab