Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
3.7.2009 / Landsbygdens Folk
Sverige prioriterar mat, djurskydd och klimat
Sverige står i tur att leda EU fram till slutet av detta år. Inom jordbruket vill det svenska ordförandeskapet prioritera livsmedelsförsörjningen och -säkerheten, djurskyddet och jordbrukets inverkan på klimatet.
Sverige övertog ordförandeskapet den första juli, men jordbruksminister Eskil Erlandsson lyckades skaffa det svenska EU-ordförandeskapet extra publicitet några veckor på förhand. Redan i maj antydde Erlandsson att Sverige vill möblera om bland jordbruksstöden.
Enligt Erlandsson är jordbrukets andel av EU-budgeten för hög och måste minskas. Vid jordbruksministrarnas informella möte i Brno efterlyste Erlandsson en jordbrukspolitik med minskade direkta stöd, en starkare tyngdpunkt på landsbygdsstöden och mera marknad.
Det svenska budskapet lyckades inte entusiasmera EU-regeringarna i någon högre grad. Nederländerna, Danmark och Storbritannien är i praktiken de enda EU-länder som vill avreglera jordbruket enligt det svenska receptet.
Alla tunga EU-länder vill hålla kvar gårdsstöden på sätt eller annat. I egenskap av EU-ordförande måste Sverige sannolikt dämpa sina ambitioner och avancera mer diplomatiskt. Inga stora agrarpolitiska avgöranden står på agendan under hösten.
Höstens diskussioner om CAP efter år 2013 kommer närmast att ha en förberedande karaktär. Det egentliga startskottet för debatten om den framtida jordbrukspolitiken avlossas först i slutet av år 2010, då EU-kommissionen lägger fram sitt första förslag.
Under hösten inskränks EU:s politiska arbete dessutom av att kommissionen ska bytas ut. Också EU-parlamentet är nytt och måste arbeta in sig. Det finns knappast tid för några större jordbrukspolitiska dragkamper.
Lissabonfördragets framtid avgörs under hösten, vilket också kommer att kräva resurser av ordförandeskapet. De svenska värdarna måste sannolikt söka lösningar på nya problem i finanskrisens och mjölkpriskrisens kölvatten.
Sverige kommer särskilt att driva på frågor som handlar om jordbrukets och klimatets påverkan på varandra, samt att trygga den globala livsmedelsförsörjningen.
I december arrangeras den stora klimatkonferensen i Köpenhamn. Sverige vill lyfta fram konferensen till en väsentlig tyngdpunkt i Europapolitiken och verka för att ett nytt klimatavtal antas i Köpenhamn.
Sverige engagerar sig också i hanteringen av de ökande problemen kring Östersjön. Regionens konkurrenskraft ska stärkas och miljön kring Östersjön förbättras. Ordförandeskapets målsättning är att EU antar en särskild strategi för Östersjön.
Andra viktiga tyngdpunkter på jordbrukets område är en sund djurhållning. Ordförandeskapet ska fortsätta att behandla EU:s strategi för djurhälsa, som är en viktig pusselbit för den framtida djurhållningen i EU. Erlandsson vill att de svenska reglerna för transporter av slaktdjur ska gälla i hela EU.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab