Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 28.3.2024
 Grattis Sune
3.7.2009 / Landsbygdens Folk
Markskyddet förblir EU-ländernas ensak
Medlemsländerna kunde som väntat inte nå enighet om EU:s omstridda markskyddsdirektiv, då miljöministrarna möttes i Luxemburg senaste vecka. Direktivet läggs nu på is, åtminstone fram till år 2010.
Därmed förblir markskyddet en nationell angelägenhet i Europa. Trots värdlandet Tjeckiens försök att finna en lösning, måste miljörådets ordförande konstatera att det inte är realistiskt att föra frågan vidare.
Alltför många medlemsländer säger nej till direktivet, som för första gången presenterades år 2006. Eftersom den erforderliga kvalificerade majoriteten inte kan uppnås, läggs frågan nu på is för en längre tid.
Det nya EU-ordförandelandet Sverige har meddelat att direktivet får vila helt och hållet under detta år. Den svenska miljöministern Anders Carlgren ser inga möjligheter att bryta den politiska blockaden på kort sikt.
Spanien anser däremot att det gemensamma europeiska markskyddet har chanser. Frågan torde därmed tas upp på nytt under det spanska ordförandeskapet våren 2010.
I dag är markskyddet en angelägenhet som sköts av medlemsländerna själva men lagstiftningen är oenhetlig. Endast nio EU-länder har egna regelverk för markskyddet.
Flera östeuropeiska länder anser att de saknar resurser att på egen hand etablera ett fungerande markskydd. De sydliga medlemsländerna oroar sig över att skötseln av Europas viktigaste naturresurs försummas om ramdirektivet inte kan sättas på plats.
Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Nederländerna och Österrike anser däremot att markskyddet ska skötas av de nationella regeringarna. Också i EU-parlamentet har förslaget stött på patrull.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab