Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 23.4.2024
 Grattis Georg och Göran
28.12.2001 / Agrolink
Ny superhund - en mardröm

Liftare i Australien varnas

En ny superhund sprider skräck i Australien.
En korsning av urhunden dingo och stora, förvildade jakthundar har lett fram till en ras som river och äter får - och hotar bönders liv. 
Australiens fårfarmare har länge jagat dingon, alla hundars urmoder som kom strövande ner från asiatiska kontinenten för 45 000 år sedan, som fredlös. 
På 1940-talet delade man till och med landet mitt itu med ett hundratals mil långt stängsel från norr till söder för att stänga denna landsplåga ute från de bördigaste betena.

Skydd för boskap

Stora jakthundar, pitbull och andra bestar importerades för att skydda boskapen.
Det har blivit till en mardröm. Många av hundarna har villat bort sig under jakt i bergstrakterna och parat sig med dingor. Resultatet är en superhund - något liknande en korsning mellan varg och schäfer - som river och kalasar på får och som nu också hotar bönderna till liv och lem. Den är större och kraftigare än dingon och dessutom listigare. Hordar av dem härjar redan i just de områden som skulle skyddas av stängslet och nyligen varnades alla utländska liftare för faran. 
Fårfarmarna har nu kallat till toppmöte och kräver att regeringen ska tillåta dem att lägga ut förgiftat kött i vildmarken.

Källa: Aftonbladet


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab