Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
21.12.2001 / Landsbygdens Folk
SLC-ordförande Holger Falck; Några blickar bakåt och framåt

Lantbruksåret 2001 är inne på slutrakan. Ett år som inleddes med djurepidemier som härjade ute i Europa och som här hemma avrundades med det första BSE-fallet. I dag, två veckor efter händelsen, har massmedierna hunnit suga ut det mesta av BSE-karamellen och läget är på väg att normaliseras. Vilka eventuella följder djurepidemierna får för EU:s jordbrukspolitik återstår att se.
Vi utgår dock ifrån att CAP-mellangranskningen 2002/2003 blir just en granskning och inte en reform. Inför dessa förhandlingar liksom i fråga om övriga större jordbrukspolitiska frågor har vi åtminstone förberett oss väl.
I den strategirapport för jordbruket fram till år 2010 som under minister Hemiläs ledning blev klar i höstas och där SLC representerades i arbetsgruppen drogs upp klara riktlinjer och ställdes upp mål för de utmaningar som vi står inför under de närmaste åren.

Inom SLC har vi övergått till normal dagordning. I den svåra stadgefrågan som under en längre period tagit en hel del tid och energi i anspråk kunde fullmäktige i juli enhälligt godkänna ett kompromissförslag beträffande beslut i lantbrukspolitiska frågor och val av centralförbundsordförande.
I utarbetandet av denna kompromiss spelade tidigare ordföranden för SLC och förbunden en avgörande roll - tack för det. Under året tog fullmäktige också ett beslut som med åren kan få en stor betydelse för producentorganisationen, d.v.s. möjligheten att skogsägarna genom skogsägarförbunden kan bli medlemmar i SLC.
Ett långsiktigt lantbruk kan bedrivas endast om vi har unga som är villiga att fortsätta med näringen. Ungdomsfrågor bör därför ha hög prioritet i producentorganisationen. Med anledning av detta anordnades under året en ungdomsutbildning omfattande sex dagar och med ett trettiotal deltagare från hela Svenskfinland.
Även i SLC:s uttalande om agrologutbildningen i framtiden var vi måna om att trygga det behov av yrkesutbildade lantbrukare som näringen och dess intressenter behöver.

Efter en dryg vecka skriver vi år 2002. Året har sedan länge kallats för ett mellanår inför det "galna året" 2003 då verkligt stora jordbrukspolitiska frågor står på spel. Detta innebär dock inte att vi kan vila på lagrarna, intressebevakningen och förberedelserna inför 2003 kräver kontinuerlig aktivitet.
Den tidigare nämnda skogskampanjen kör igång om en månad och utvecklandet av våra hemsidor på nätet fortsätter.
Genast i början av året väntar vi också kommissionens svar på vår yrkan på mera flexibilitet i det nationella stödet till C-området.
I februari får vi en ny opolitisk lantbruksminister som jag har haft nöjet att arbeta med i drygt 15 års tid. Ett av hans första uppdrag blir att förbereda lantbruksdelen i budgetförslaget för år 2003.
Vid förhandlingarna i höst står vi tyvärr för tredje året i rad inför det problem som de sjunkande husdjursstöden på AB-området enligt artikel 141 medför vid fördelningen av det nationella stödet.
Beträffande själva förlängningen av 141-avtalet utgår vi ifrån att den nye ministern tar förberedelserna på allvar och gör sitt yttersta i förhandlingarna under hans drygt ett år långa ministerperiod.
Inför det nya året får vi i alla fall hoppas på en god skörd av bra kvalitet, höjda producentpriser och en positiv utveckling av kostnaderna samt många kloka beslut under året. Men först ska vi lära oss att leva med och tänka i euro och cent. Lycka till!
God jul och ett Gott Nytt!

Holger Falck
SLC-ordförande

 


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab