Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 18.4.2024
 Grattis Valdemar och Volmar
21.12.2001 / Landsbygdens Folk
Kontrollerad dränering aktuell i Toby ås avrinningsområde
De som odlar åkrarna inom Toby ås avrinningsområde kan inom en snar framtid få fälten försedda med kontrollerade dräneringssystem. Planeringen har redan startat och andra veckan i januari kan jordbrukarna mer ingående diskutera dräneringsplaner tillsammans med dräneringstekniker Rainer Rosendahl.
- Då ordnar vi något som vi kallar odlarmottagning i ÖK:s fastighet invid Flygfältsvägen i Vasa, berättar Rainer Rosendahl och ÖSL:s organisationskonsulent Christian Nylund, som också är medlem i ledningsgruppen för dräneringsprojektet Söderfjärden.
- Under mottagningstillfället träffar vi enskilt de jordbrukare som vill delta i projektet. Man bokar tid på förhand och tar med sina dräneringspapper. Förra veckan informerades markägarna och då beslöt man att sätta i gång med planeringsarbetet på allvar. Pengar för specialmiljöstöd har funnits att få 1998 och 2000.
- I nästa års ansökningsomgång finns det igen pengar att få för den här stödformen dit kontrollerad dränering hänförs. Därför gäller det att passa på nu när möjlighet finns, man vet inte när den chansen återkommer.
Ett specialmiljöavtal är fem år långt. Stödet som skall täcka kostnaderna för att anlägga kontrollerade dränering kan uppgå till  maximalt 930 mark per hektar och år eller totalt 4 650 mark under avtalsperioden. Därtill kan man få ersättning för skötsel och övervakning av brunnarna. Den ersättningen uppgår till 500 mark per brunn och år under fem år.
För delprojektet som berör Toby å kommer miljöstödet att uppgå till fem-sex miljoner mark.
- Totalt sett kommer det att handla om 16-17 miljoner mark som satsas på de vattendrag som flyter ut i Södra Stadsfjärden.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab