Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
29.5.2009 / Landsbygdens Folk
EU-kommissionen går mjölksektorn tillmötes
EU-kommissionen försöker hjälpa den hårt drabbade mjölksektorn med lättnader i form av tidigarelagda stödutbetalningar och nya interventionsköp. Men kvothöjningarna består, inskärpte agrarkommissionär Mariann Fischer Boel vid måndagens rådsmöte.
Frankrike, Tyskland och Österrike hade listat upp en rad önskemål inför måndagens rådsdebatt. De tre länderna vill framför allt att EU-kommissionen redan före år 2010 lägger fram en rapport om marknadsordningen för mjölk. Länderna vill att olika modeller för mängdreglering ska dryftas. Dessutom kräver man att interventionsköpen fortsätter i höst. Exportstöd för ost finns också på önskelistan, liksom en utvidgning av skolmjölkprogrammet.
Fischer Boel var mån om att visa samarbetsvilja. Kommissionen går med på en förlängning av interventionen av smör och skummjölkspulver som skulle gå ut i augusti. Vidare ska stödet för den privata lagringen av smör förlängas. Stödet skulle ha upphört den 15 augusti.
För att lätta på producenternas ekonomiska börda, får medlemsländerna betala ut 70 procent av gårdsstöden redan den 16 oktober. Resten följer i december.
Fischer Boel lovade också den franska delegationen att studera möjligheten att höja exportstödet för ost. Enligt franska uppgifter har EU-exporten av ost sjunkit med tio procent under årets första kvartal.
Kommissionen lovade att var tredje månad lägga fram en rapport inför rådet över situationen på EU:s mjölkmarknad.
Under de senaste månaderna har åtminstone fem EU-länder krävt att beslutet i "hälsochecken" om en årlig höjning av mjölkkvoterna borde omprövas. Mjölkproducenterna anser att kvothöjningarna åtminstone är en delorsak till mjölksektorns lidanden.
På den punkten förblev Fischer Boel benhård. Hälsochecken ska inte rivas upp. Det svaga mjölkpriset är inte kvoternas fel, fastslog hon.
Efterfrågan har helt enkelt rasat. Producenterna måste anpassa leveranserna till en lägre nivå. Konsumenterna köper inte längre dyra mjölkprodukter i samma takt som före finanskrisen, löd Fischer Boels analys.
EU-kommissionen uppskattar att EU:s totalproduktion av mjölk denna säsong kommer att stanna mellan fyra eller fem procent under kvottaket. Ett liknande underskott kan väntas nästa år.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab