Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
29.5.2009 / Landsbygdens Folk
Osäker kamp mot rönnbärsmalen i år
I år förutspås det bli många angrepp av rönnbärsmalen, vilket oroar Ålands bär- och fruktodlarförenings ordförande Anders Jansson och andra äppelodlare i Finland. Orsaken är att bekämpningsmedlet Gusation har förbjudits och det ersättande medlet Steward är inte alls testat mot rönnbärsmal.
- Vill det sig riktigt illa förstörs tre miljoner kilo åländska äpplen och lika mycket på fastlandet, konstaterar Jansson.
Ålands hushållningssällskaps trädgårdskonsulent Josefine Isaksson säger att rönnbärsmalen inte förekommer utanför Norden.
- Och eftersom det inte ens alla år förekommer angrepp av rönnbärsmal så har det varit svårt att få medlet testat.
Äppelodlaren Mikael Henriksson i Västanfjärd påpekar att det nya medlet förutsätter att odlaren är "lite mera noggrann vid besprutningen".
- Gusation har varit enkelt att använda och fungerat bra även med låga doser. Själv har jag med ett halvt kilo per hektar klarat både rönnbärsmalen och äppelvecklaren. Också han medger att det finns en liten oro för hur det nya preparatet klarar rönnbärsmalens angrepp.
- Får man skador så kan det ju snabbt bli ganska stora ekonomiska förluster. Men det innebär alltid en risk att vara äppelodlare.
Anders Jansson pekar på ett annat problem i samband med det ersättande bekämpningsmedlet Steward.
- När Gusation förbjöds blev efterfrågan på Steward så stor att fabriken inte hann med i tillverkningen. Nu har priset tredubblats sedan februari och det är inte ens säkert att preparatet räcker åt alla odlare, säger Jansson.
Stewards tillverkare passar alltså på att sko sig när det konkurrerande preparatet är borta. Ett nytt typiskt exempel på devisen "den enes död den andres bröd".

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab