Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
22.5.2009 / Landsbygdens Folk
Kvinnliga jordbrukare hungerstrejkade i Berlin
En grupp kvinnliga jordbrukare hungerstrejkade senaste vecka i fem dygn utanför förbundskansler Angela Merkels kansli i Berlin. De hungerstrejkande ville diskutera det svåra läget på mjölkmarknaden med förbundskanslern, men ingen Merkel syntes till.
Hungerstrejken avslutades efter fem dygn senaste söndag. De strejkande motiverade sitt uppbrott med ansvaret för familj och gård. De sex kvinnorna uppgav att de inte ville sätta sin hälsa på spel för förbundskanslerns skull.
De deltagande jordbrukarna hade hoppats på ett möte med Merkel, som emellertid inte mötte upp. Utöver de hungerstrejkande damerna demonstrerade omkring 300 mjölkbönder utanför kanslerämbetet.
En talesman motiverade regeringens ovilja att diskutera frågan med att problemet inte går att lösa på nationell nivå. Flera av de strejkandes krav kan inte betecknas som politiskt genomförbara och saknar förutsättningar för en majoritet inom EU.
Bakom demonstrationen stod den radikala mjölkproducentrörelsen Bundesveband Deutscher Milchviehhalter (BDM), vars ordförande Romuald Schaber personligen avslutande protestmötet. Enligt Schaber var protestveckan i Berlin en framgång, trots att det planerade mjölktoppmötet med förbundskanslern inte kom till stånd. Resonansen i offentligheten har varit mycket stor, tillade han.
BDM arrangerade senaste vecka flera andra mjölkdemonstrationer i olika tyska städer. Bland annat demonstrerade mjölkproducenterna framför lågpriskedjan Aldis filialer. Aldi har gått i spetsen för sänkta mjölkpriser.
Men de tyska producenterna är långtifrån eniga om lämpligheten av protester av detta slag. Landets centrala producentorganisation DBV anser att mjölkbönderna bedriver populism. Ordföranden Gerd Sonnleitner har tagit avstånd från hungerstrejken.
- Jag förstår de strejkandes problem och emotioner. Läget är dramatiskt. Men sådana aktioner är inte vår stil. Kraven är orealistiska, menar Sonnleitner, som i sin tur har fått ta skarp kritik från fältet för sin moderata hållning.
Enligt Sonnleitner måste producenterna en gång för alla se sanningen i vitögat. Det finns helt enkelt för mycket mjölk på marknaden. Mjölkproducenterna måste nu också inse att marknadskrafterna gäller också för mjölken.
Men DBV kan inte bara ligga lågt och agera förståelse i den upphettade situationen. Sonnleitners egna trupper planerar omfattande protestaktioner med traktormarscher till Berlin och Frankfurt, för att fästa allmänhetens uppmärksamhet på jordbrukarnas situation.
- I storbankernas skyskrapor i Frankfurt sitter de ansvariga för finanskrisen. För dem arrangeras alla tänkbara räddningsåtgärder. Men jordbrukarna får stå ute i regnet, klagar Sonnleitner.
Enligt DBV-ordföranden slår finanskrisen nu på bred front mot hela det tyska jordbruket. Med senaste års agrarpriser som basvärde, förlorar jordbrukarna i år åtta miljarder euro. Förluster av den kalibern kan ingen jordbrukare bära på egen hand, fastslår Sonnleitner.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab