Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
22.5.2009 / Landsbygdens Folk
USA-farmare slaktar drygt 100.000 mjölkkor
I USA ska 102.898 mjölkkor slaktas inom ramen för ett frivilligt, farmarstött program i syfte att stöda det sjunkande mjölkpriset. Flera liknande aktioner planeras för framtiden. Man räknar med att åtminstone 300.000 mjölkkor måste slaktas för att nå en balans på mjölkmarknaden.
Det kooperativa samarbetsprogrammet Cooperatives Working Together (CWT) meddelande nyligen att man har godkänt 388 av sammanlagt 538 anbud som lämnades in från 41 delstater före tidsfristen den första maj.
De godkända anbuden motsvarar ett bestånd av 102.898 mjölkkor och en mjölkmängd av 900.000 ton mjölk. Slaktprogrammet är det största i CWT:s sexåriga historia. Det första programmet initierades år 2003 och de senaste två aktionerna genomfördes senaste år. Antalet slaktade mjölkkor har varierat mellan 24.000 och 64.000 djur.
Storleken av den aktuella aktionen visar att farmarna har förstått att endast stora ingrepp i populationen har möjlighet att förändra proportionerna mellan utbud och efterfrågan, säger Jerry Kozak, ordförande för de nationella mjölkproducenterna NMP.
I slutet av maj ska de första korna transporteras till slakterierna. Analytiker anser emellertid att sammanlagt 300.000 mjölkkor borde slaktas för att åtgärden ska ha önskad inverkan på marknaden. Köttproducenterna följer noga med situationen. Mjölkproducenternas aktion resulterar i att cirka 20 miljoner ton nötkött kommer ut på marknaden under en period av cirka tre månader. I konkreta tal räknar man med ett tillägg med 8.000 slaktdjur per vecka.
Men chefsekonom Gregg Doud vid National Cattlemen's Beef Association tror inte att aktionen kommer att ha någon märkbar verkan på marknaden för nötkött. Han gläder sig över att CWT-kampanjen arrangeras under sommarmånaderna, då marknaden är lugnare än vanligt.
Den globala finanskrisen har drabbat mjölkproducenter på de flesta marknader ute i världen. Förutom i USA, har mjölkkor slaktats också i stora jordbruksländer som Australien och Nya Zeeland. Denna dynamik har tidvis bidragit till märkbara ökningar i USA-importen av nötkött.
Cooperatives Working Together är ett frivilligt program som arrangeras av mjölkbönder för att hjälpa mjölkbönder. Målsättningen är att stabilisera mjölkpriset på en vettig nivå. För att få vara med, betalar medlemmarna tio cent per 100 pound mjölk, vilket motsvarar drygt 45 kg mjölk.
Cirka 70 procent av mjölken i USA levereras av CWT-anslutna producenter. CWT bedriver också ett program för exportstöd av mjölkprodukter. Sedan år 2003 har organisationen enligt egen information underlättat exporten av 85 miljoner kilo ost, smör och mjölkpulver till 52 länder på fyra kontinenter.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab