Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
22.5.2009 / Landsbygdens Folk
Tyskland accepterar offentliga stödlistor
I medlet av juni, sex veckor senare än alla andra EU-länder, går Tyskland med på att offentliggöra listor över mottagare av EU:s jordbruksstöd på webben. Delstaterna och den tyska regeringen har förhandlat fram en överenskommelse som öppnar möjligheterna för en publicering.
Sedan början av maj måste alla EU-länder publicera uppgifterna på en webbsida, men Tyskland har vägrat. Publiceringen anses bryta mot datasekretessen som är inskriven i landets grundlag.
Flera jordbrukare har låtit domstolar pröva om publiceringen följer lagens bokstav och många domare har låtit klubban falla till jordbrukarnas favör.
Ett problem är att domstolarnas utslag har fallit olika. En överförvaltningsdomstol låter som bäst EG-domstolen i Luxemburg ta ställning till den omstridda publiceringen.
Enligt det senaste beslutet i Berlin kan uppgifterna snart publiceras på den tyska regeringens webbsida. Undantag gäller för de jordbrukare som har domstolsbeslut på att deras uppgifter ska förbli hemliga.
EU-kommissionen har reagerat positivt på det tyska beslutet. Kommissionen hade redan hotat att stämma Tyskland inför EG-domstolen om landet inte följer de andra EU-ländernas linje.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab