Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
22.5.2009 / Landsbygdens Folk
Byråkrati fördröjde ekofoder från Sverige
Dålig rybsskörd i höstas och låg proteinhalt i ensilagevallen på grund av en solfattig sommar samt en byråkrati vars kvarnar malt alltför långsamt. De ekologiska mjölkproducenterna har en kämpig vinter bakom sig. Att rybsskörden blev dålig och att vallen var proteinsvag är det inte så mycket att orda om. Vädret kan människan inte påverka.
- Men att det tar tre månader för Livsmedelssäkerhetsverket Evira att behandla en ansökan om att få importera Krav-märkt ekologiskt foder från Västerås i Sverige är oförlåtligt, säger Sture Ede ekologisk mjölkproducent i Purmo.
På grund av brist på ekologiskt proteinfoder räknar han med att hans kor mjölkat tre-fyra liter mindre per ko i vinter än normalt. Han räknar med att det ekonomiska bortfallet kan vara upp till två euro per dag och ko.
Det var i början av februari som Feedex i Pedersöre lämnade in anhållan att få importera ekofoder från Sverige. Då var priset ännu överkomligt. När Eviras besked kom för en dryg vecka sedan hade priset skjutit till orimliga höjder.
Michael Wiklund som är produktionschef vid fodertillverkaren Feedex i Pedersöre säger att han aldrig varit med om att någon ansökan om import tagit så länge som ansökningen om import av ekologiskt proteinfoder från Sverige.
- Det tog kolossalt länge innan vi fick besked. Jag tycker att man gjorde behandlingen av den här ansökan onödigt svår. Fodret är Krav-certifierat i Sverige. Hela idén med certifieringen är ju att andra länders myndigheter inte ska behöva gå in desto mera i detaljer när varan importeras. Egentligen tycker man att det rent byråkratiskt borde räcka med en anmälan då produkten redan är certifierad i Sverige.
För att underlätta för de finländska myndigheterna hade Wiklund dessutom räknat om fodervärdesystemet från svenska till finländska förhållanden.
- Allt var gjort. Det borde inte ha varit så svårt för Evira att få den här frågan behandlad. Kedjan i Finland från att vi importerat fodret hade också varit kortast möjliga. Vi hade lagrat proteinfodret i en skild byggnad och därifrån kört det direkt till kunderna.
Wiklund säger att man nu skjuter fram importen till hösten för att då se hur behovet är.
Då frågan ställs till överinspektör Tiina O`Toole vid Evira om varför behandlingen dröjde så länge säger hon att hon inte har rätt att diskutera enskilda företags ansökningar i offentligheten. Allmänt säger hon dock att om man ska importera foder måste man uppfylla vissa kriterier och att det tar tid att behandla sådant.
- Det behöver inte vara det här enskilda fallet som tagit tid, men eftersom vi behandlar ansökningarna vartefter de kommer in kan det hända att den här ansökan har varit tvungen att vänta på sin tur att bli behandlad.
O`Toole säger också att om man ansöker om importtillstånd när läget är akut så är man för sent ute.
- Man måste alltid ta i beaktande att det tar tid att behandla olika ärenden. Man kan inte få svar genast då även andra väntar på svar.
På frågan varför Krav-märkta produkter måste genomgå den byråkratisk ansökan säger O`Toole att man ända måste ta reda på så att allt är i sin ordning.
Dock medger hon att man även på Evira har skäl att se sig i spegeln.
- Naturligtvis måste även vi se till att bättra oss. Staten har sina effektivitetskrav och vi måste förstås se till att följa dem.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab