Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
19.12.2001 / ÅSP
Uttalande angående konstgödsel tillverkningen i Finland samt växtskyddsmedlen

UTTALANDE AV ÅSP:S STYRELSE

Enligt uppdrag av Åsp:s ordinarie höstmöte ger styrelsen för Åbolands svenska lantbruksproducentförbund följande utlåtande.

Under hösten försökte staten sälja sin andel av Kemira OY till ett utländskt företag. ÅSP:s styrelse har diskuterat följderna av en eventuell försäljning av Kemira OY till ett utländskt bolag. En försäljning av Kemira skulle innebära en risk att Kemira Agros produktion i Finland skulle ifrågasättas.

Tackvare den inhemska konstgödsel tillverkningen har de finländska lantbrukarna tillgång till konstgödsel vars sammansättning är lämpad för våra jordmåner. Kadmium halterna i konstgödseln är låg för att den inhemska Siilinjärvi apatiten används som grund för fosforn. Mängden kadmium är endast 2 mg / 1 kg fosfor. Endast Sverige har motsvarande kadmiumhalter i sin konstgödsel.

Kadmium är en tungmetall som i sura jordar kan frigöras i en för växterna tillgänglig form. Detta gör det viktigt att kunna minimera mängden kadmium i våra gödselmedel. Som jämförelse kan nämnas att konstgödsel som används i övriga Europa har en kadmium halt på 138 mg / 1 kg fosfor.

Kvalitén på den gödsel Kemira Agro tillverkar är mycket hög, både vad gäller konsistens samt näringsämnens fördelning.

Inom EU påbörjas en kontroll av de godkända verksamma substanserna i växtskyddsmedlen, efter granskningen av verksamma substanserna kommer ca 50% att förbjudas inom EU. Detta medför i siffror att antalet godkända verksamma substanser i växtskyddsmedel är 800 och eventuellt minskas till 400.

Finland har godkänt användningen av endast 190 verksamma substanser i växtskyddsmedlen. Orsaken varför inte flere ämnen notifierats i Finland är strängare krav på miljöskydd och produkt renhet.

Styrelsen för ÅSP anser att en användning av trygga beprövade växtskyddsmedel samt för våra förhållanden tillverkade gödselmedel även i fortsättningen skall gynnas. Om vi håller oss till denna försiktighetsprincip måste vi räkna med en merkostnad visavi konstgödsel och växtskyddsmedel i vår växtodling. Denna merkostnad bör lantbrukarna få kompensation för via produkterna eller något annat. Det slutliga valet styrs av konsumentens och statens beaktande av merkostnaden.

 

 

Åbolands svenska lantbruksproducentförbund

 

Cay Blomberg Helena Fabritius

Ordförande Verksamhetsledare


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab