Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
15.5.2009 / SLC
Närmatstafetten trampas längs med västkusten!
Den nationella Närmatstafetten trampas för tredje gången och i år cyklar det glada matgänget längs med Finlands västkust från Norra Österbotten via Karleby, Vasa och Åbo till Helsingfors. Stafetten avslutas lördagen den 5.9 med Företagardagens tillställning i Helsingfors. På plats för att motta stafettpinnen finns Republikens President Tarja Halonen, som även fungerar som stafettens Pdf, 0,5 Mbbeskyddare.

Närmatstafetten är en glad utmaningscykling och samlar närmare 300 vänner av närmat och utvecklare inom den finländska matkulturen. Stafettens syfte är att väcka diskussion om matens färskhet och kvalitet inom den offentliga sektorn, bland såväl lokala aktörer och beslutsfattare som i massmedier.

Närmatstafettens tema för år 2009 är ”Välj enligt säsong”! Huvudbudskapet är främjande av hållbara val och speciellt ekologisk, vegetarisk eller säsongbetonad mat i statsförvaltningens bespisning (statsrådets principbeslut 2009).

I Närmatstafetten deltar flera lag med representanter för bland annat unga jordbrukare, redaktörer, beslutsfattare, hushållslärare och köksmästare.

Längs med rutten ordnas lokala evenemang såsom torgjippon och hälsningar av daghems- och skolbarnen. Torgjippona är en mötesplats för de lokala livsmedlen, beslutsfattarna, matvännerna, medierna och landsbygdsföretagarna.Vid sidan om de kulturhistoriska landskapen, har redaktörerna möjlighet att bekanta sig med lokala landsbygdsföretag och storkök inom den offentliga sektorn. Närmatstafetten har med andra ord ett mångsidigt utbud av aktiviteter för var och en!

Närmatstafetten förverkligas av EkoCentria med stöd för säljbefrämjande åtgärder som beviljats av jord- och skogsbruksministeriet. Stafettens huvudsamarbetsparter är producentorganisationerna MTK och SLC samt Programmet för främjande av finländsk matkultur Sre. MTK och Företagardagens stiftelse har huvudansvaret för stafettens avslutande tillställningen. I slutet av september ordnas därtill ett internationellt Närmatsseminarium i riksdagen.

-Närmatstafetten mån-lör 30.8.-5.9.2009
-Närmatseminarium i riksdagen tis 29.9.2009, vatten som tema!

Välkommen på Närmatstafetten!

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab