Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
15.5.2009 / Landsbygdens Folk
Risk att Finland tvingas halvera skördeskadeersättningarna
Det finns nu en överhängande risk för att Finland tvingas beskära jordbrukarnas skördeskadeersättningar med hälften, ifall det inte lyckas att försäkra skörden. Det förutsätter EU-kommissionen nämligen enligt förordningen om gruppundantag. De strängare villkoren gäller från och med nästa år.
Som det ser ut just nu verkar inte försäkringsbolagen intresserade av frågan:
- Saken har varit känt en tid och därför har såväl utländska som inhemska försäkringsbolag tillfrågats om de kan tänka sig att erbjuda försäkringar på skördarna, säger SLC:s representant i skördeskadedelegationen Tage Ginström.
Delegationen sammanträdde i onsdags.
- På mötet måste vi tyvärr konstatera att intresset bland de inhemska bolagen är svagt och att de inte kommer att erbjuda någon försäkring inom den närmaste tiden.
På annat håll i EU finns skördeskadeförsäkringar, men de berör närmast specialproduktion.
- Som sådana kan de alltså inte tillämpas för Finlands del, konstaterar Tage Ginström. Dessutom är frågan också om utländska bolag överhuvudtaget har intresse av att marknadsföra försäkringar för en enskild sektor i Finland. Enligt vad skördeskadedelegationen erfarit är entusiasmen måttlig.
Det finns i varje fall möjlighet att anhålla hos kommissionen om undantag.
- Finland kommer nu att använda sig av den möjligheten och anhålla om att EU:s regelverk inte tillämpas för vår del, då det inte finns tillgång till försäkringar, säger Tage Ginström. Troligtvis blir vi dock tvungna att anhålla om undantag varje år.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab