Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
15.5.2009 / Landsbygdens Folk
Hortonomstuderande vill stanna i Överby
Hortonomstuderande på Överby protesterar mot Novias planer att flytta hortonomutbildningen till Raseborg nästa år.
- Det är för jävligt, anser andra årets hortonomstuderande Joakim Brandt.
- Det finns ingenting i Ekenäs, inga växthus, ingen park, inga företag och ingenting annat heller. Här i Överby finns däremot allt vi behöver, förklarar han.
Pia Halsti, som också är andra årets hortonomstuderande, har åsikter i samma riktning:
- Det är en förkastlig idé, tycker hon. Här finns så mycket resurser för utbildningen: växthus, all utrustning, en stor park och så finns huvudstadsregionens trädgårdsföretag i närheten. Dessutom kan vi använda oss av Axxells resurser så att till exempel maskinparken kan utnyttjas. I Margretebergsparken finns över 1.000 olika växter, som är ovärderliga när det gäller att utveckla vår växtkännedom.
Hon ifrågasätter också de ekonomiska argumenten för flyttningen till Ekenäs i Raseborg.
- Det skulle ha varit ett bättre alternativ att flytta agrologutbildningen från Ekenäs till Överby, anser hon. Då kunde man bättre utnyttja resurserna här och därmed stärka hela naturbruksutbildningen.
Också överträdgårdsmästare Fredrik Regårdh är bekymrad över beslutet och befarar att flytten leder till att hortonomutbildningen upphör om några år.
- Jag är rädd för att utbildningen kommer att rinna ut i sanden efter några år i Ekenäs.
I ett pressmeddelande heter det att Novia flyttar hortonomutbildningarna från Överby till Raseborg närmast som en följd av undervisningsministeriets krav på att minska högskolornas verksamhetspunkter och öka antalet studerande per verksamhetspunkt.
2010 kommer alla nya hortonomstuderande att inleda sina studier i Raseborg. De studerande som inleder sina studier hösten 2009 börjar i Överby och avslutar studierna i Raseborg. 2011 kommer samtliga studerande vid Yrkeshögskolan Novias hortonomutbildningsprogram att vara inskrivna vid enheten i Raseborg.
Novias sex anställda i Överby flyttas till enheten i Raseborg från och med hösten 2011.
- Uppsägningar är inte aktuella, säger enhetschefen vid Novia Thomas Böckelman i Raseborg.
I Raseborg drar man nytta av det nuvarande utbildningsprogrammet för lantbruksnäringarna som finns vid enheten där, heter det i meddelandet. Ett fortsatt gott samarbete med Axxell och fastighetsägaren Svenska småbruk och Egna Hem Ab är av stor vikt för Yrkeshögskolan Novia.
Yrkeshögskolan Novia kommer i framtiden att utnyttja Överby som praktik-, övnings- och försöksgård. Avsikten är att i framtiden ha vuxenutbildning och fortbildning där.
Det har exempelvis hunnit väcka uppmärksamhet att det inte finns planer på att bygga ut växthus för hortonomutbildningen i Raseborg. Som det är i dag odlar studerandena sina egna växter i växthusen i Överby.
- Vi utgår ifrån att Axxell kommer att ha hand om infrastrukturen på Överby i fortsättningen, säger Thomas Böckelmann till LF. Det borde innebära att vi kan genomföra praktiska delar av undervisningen där även i fortsättningen. Hur det ska gå till i praktiken börjar vi planera nu, när vi ska utarbeta läroplanerna för 2010.
Flytten av hortonomutbildningen påverkar inte Axxells trädgårdsmästarutbildning som alltså fortsätter i Överby.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab