Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
15.5.2009 / Landsbygdens Folk
Nya pälsbasen Ulf Eriksson hoppas på framtiden
Sedan ett par veckor tillbaka är Ulf Eriksson från Nykarleby ordförande för Svenska Österbottens Pälsdjursodlarförening, SÖP. Ulf Eriksson är 46 år och började som farmare redan i tonåren. Sedan 1979 har han haft farm i egen regi. Innan dess jobbade han på sin fars farm. Hans far började med farmningen redan på 1940-talet.
Också hans båda bröder är farmare. Dessutom är Ulf Erikssons äldsta son farmare. De två yngre sönerna går ännu i skola, men jobbar under sin lediga tid i farmen.
Lägg därtill att Ulf Eriksson bor i Socklot som är Österbottens och hela Finlands farmtätaste by. Troligen är Socklot även världens farmtätaste by.
I 15 år, varav några år som ordförande, har Ulf Eriksson suttit i den lokala farmarföreningens styrelse. De 15 senaste åren har han varit delegat på Turkistuottajats och pälsförbundets möten. Det är alltså en man med farmningen i ryggmärgen som tar över SÖP:s ordförandeskapet efter Bengt Rögård som valde att sluta efter flera år i ledningen.
Eriksson tar över i en tid när farmnäringen under flera år kämpat med sviktande priser och lönsamhet. Ändå, säger han, finns det framtidstro i näringen. Men det är många farmare som far illa.
- På rävsidan har vi haft det kämpigt i fem år. När det äntligen såg ut att kunna ljusna så slog den allmänna lågkonjunkturen till i höstas.
Det som gjorde att det började se ljusare ut var att Kina minskat produktionen på långhåriga skinn med 70 procent. Utbudet på världsmarknaden har minskat från 20 miljoner skinn till fem miljoner, varav rävskinnen är cirka tre miljoner. I Finland där minskningen inte varit så stor produceras årligen 1,5 miljoner rävskinn mot två miljoner för några år sedan. De här siffrorna är grova uppskattningar. Eriksson säger att det är speciellt svårt att uppskatta exakt hur stor den kinesiska produktionen är.
- Onekligen är det dåliga ekonomiska läget i världen som just nu är det största dilemmat. Ryssarnas köpkraft har till exempel försämrats rejält då rubelns värde sjunkit med 40 procent i förhållande till euron. Men eftersom produktionen minskat så borde det finnas möjlighet till bättre priser så fort världsekonomin repat sig.
Frågan är bara när detta sker. Ulf Eriksson säger att många farmare ligger risigt till ekonomiskt efter så många dåliga år.
- Några direkt statliga stöd tror jag inte vi får, men någon form av lån till farmarna kommer nog att bli möjligt. Meningen är att de här lånen skulle kunna fås med lägre säkerhet än vanliga lån. Exakt hur det blir vet vi inte, men inte hjälper lånen näringen mer än tillfälligt.
Dessutom menar Eriksson så kommer de farmare som har det sämst ställt och är i störst behov av lån att bli utan.
- Tyvärr finns det farmare vars säkerheter inte räcker till ens för de här lånen. Därför är jag rädd för att det finns farmare som kommer att gå under om inte prisnivån ändrar snart.
Nästa auktion är i juni. Eriksson säger att han hoppas på att en uppgång kan börja skönjas då.
- Från pälsfarmarorganisationernas sida gör vi nog allt vad vi kan för att förbättra situationen för de enskilda farmarna.
Farmarna ska ha nya burar före 2011. Eriksson säger att en del nog har bytt till större burar redan, men det finns också en hel del farmare som inte gjort det.
- Säkert kan det bli en och annan som slutar på grund av de nya burkraven. Mycket beror ju på i vilken ålder farmaren är. Visserligen kan man fortsätta med nuvarande burar också, men på grund av kraven på större yta per djur betyder det i praktiken att produktionen minskar med 50 procent.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab