Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
8.5.2009 / Landsbygdens Folk
EU höjer anslagen för mjölk och spannmål
Mjölk- och spannmålssektorerna kan räkna med något större anslag i nästa års EU-budget, som kommissionen presenterade senaste vecka. Allt som allt höjs jordbrukets budget för 2010 med cirka 2,9 miljarder euro, om kommissionens preliminära förslag blir verklighet.
Anslagen för förvaltningen av marknaderna höjs av kommissionen med 600 miljoner euro till 4,04 miljarder euro. Därmed kommer budgeten för intervention av spannmål att höjas från detta års summa 40,2 miljoner euro till 86,1 miljoner euro nästa år.
Kommissionen vill stöda mjölkpriset genom att höja nästa års anslag för intervention och exportstöd för mjölkprodukter från 137,9 miljoner euro till 619 miljoner euro.
De europeiska jordbrukarna slipper oroa sig över nedskärningar i gårdsstöden nästa år. Efter finansieringen av konjunkturprogrammet återstår ännu ett spelrum på omkring 700 miljoner euro till det fastställda taket.
För direkta stöd i de nya EU-länderna anslås 33,4 miljarder euro, eller cirka 1,3 miljarder mer än innevarande budgetår. Höjningen motiveras med att de direkta stöden måste höjas nästa år i EU-10-länderna. I år motsvarar de direkta stöden i E-10-länderna 60 procent av nivån i EU-15. Nästa år stiger andelen till 70 procent. I Rumänien och Bulgarien stiger motsvarande tal från 35 till 40 procent.
Den gradvisa ökningen av jordbruksanslag märks tydligt i EU-12 (de nya EU-länderna jämte Rumänien och Bulgarien), som därmed får 11 miljarder euro i jordbruksstöd.
Via den gemensamma jordbrukspolitiken, den inre marknaden och högre marknadspriser har jordbrukarna i EU-12 ökat sina inkomster med 47 procent sedan anslutningarna till EU, framhåller kommissionen.
Anslaget till naturresurser i EU-27 uppgår till 59 miljarder euro. Den del som används för miljö och landsbygdsutveckling har ökats med cirka 2,5 procent till närmare 15 miljarder euro.
EU kommer även under år 2010 att hjälpa fattigare länder. EU:s bistånd till utvecklingsländerna via finansieringsinstrumentet för utvecklingssamarbete, ökas med 1,7 procent till 2,4 miljarder euro.
Anslaget till föranslutningsinstrumentet ökas med närmare fem procent till 1,6 miljarder euro.
EU-budgeten för 2010 är särskilt inriktad på ekonomisk återhämtning. Medlen ska i huvudsak användas tilll åtgärder som främjar tillväxt och sysselsättning. Därtill höjs anslagen för de viktgaste programmen inm forskning och energi med tolv procent. De totala åtagandena i budgeten för år 2010 uppgår till 138,6 miljarder euro, vilket motsvarar 1,18 procent av bruttonationalprodukten.
Den slutliga budgeten ska enligt tidtabellen slås fast i december av EU-parlamentet i plenum.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab