Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
8.5.2009 / Landsbygdens Folk
Tyskland vägrar lägga ut stödlistor på nätet
Den sista april löpte tidsfristen ut för samtliga EU-länder att lägga ut information om mottagare av gårdsstöd på webben. I Frankrike var intresset för listorna så starkt, att webbsidan tidvis var omöjlig att nå. Men Tyskland vägrar som enda EU-land att offentliggöra informationen.
Agrarkommissionär Mariann Fischer Boel har nu givit den tyska regeringen en frist på två veckor för att reda ut begreppen. I Tyskland tvistar jurister och domstolar om huruvida publiceringen av stödmottagarnas uppgifter är konform med lagen om datasekretess.
Regeringen i Berlin har lovat kommissionen en rask utredning av problemen. Men den tyska webbsidan hålls stängd tillsvidare i väntan på ett avgörande.
Fischer Boel hotar i alla fall med ett förvaltningsförfarande mot Tyskland om regeringen i Berlin inte reagerar raskt nog. Det innebär att EG-domstolen måste utreda om Tyskland har brutit mot gemenskapsrätten.
Om domstolen fastställer att fördragsbrott föreligger, kan kommissionen väcka talan mot Tyskland. I värsta fall kan Tyskland dömas till sanktioner i form av höga böter.
Fischer Boel anser att EU:s skattebetalare har rätt att få veta hur deras pengar används. En djupare insyn i förvaltningen är ägnad att förbättra kontrollen. Därför är det viktigt att alla EU-länder faktiskt deltar i EU:s insynsinitiativ, inskärper agrarkommissionären.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab