Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
8.5.2009 / Landsbygdens Folk
Kommissionen slog fast Finlands nordliga stöd
EU-kommissionen godkände på valborgsmässoaftonen Finlands nordliga stöd i den form som som jord- och skogsbruksminister Sirkka-Liisa Anttila kort före julen kom överens om med EU:s agrarkommissionär Mariann Fischer Boel. Stödet träder i kraft i sin helhet år 2010.
EU-beslutet har föregåtts av svåra förhandlingar och SLC och MTK ställde sig till en början utanför överenskommelsen. Parterna enades i alla fall senare om den korrigerade version som nu föreligger.
Fastän själva stödpaketet träder i kraft år 2010, ska stödsystemen för svin och fjäderfähushållningen samt mjölk frikopplas från produktionen redan i år. Ändringarna i strukturstöden gäller likaså från början av detta år.
Enligt jordbruksministeriet medför omställningen en förenkling av stödsystemet. Stödberättigande produktionsinriktningar omgrupperas till större helheter - mjölk, idisslare, svin och fjäderfä, trädgårdsodling, växtproduktion och andra nordliga stöd.
Stöden för svin- och fjäderfähållning lösgörs från produktionen från början av 2009 på samma grunder som inom stödområdena A och B. Inom området för det nordliga stödet införs också ett strukturförändringsstöd för svin- och fjäderfähushållning.
Frikopplingen är nödvändig då produktionen inom svin- och fjäderfähushållningen har ökat under hela den tid Finland har hört till EU. Hittills har kommissionen godkänt betalning av produktionskopplat stöd, men man har varit tvungen att minska den produktionsmängd som får stöd enligt koefficient.
Inom mjölk och nötkreatur finns inte motsvarande problem, eftersom produktionen inom båda sektorerna har varit lägre än de uppställda begränsningarna. Det nordliga stödsystemet till mjölkproduktionen förnyas från april månad, eller början av kvotperioden 2009/2010. Kommissionens beslut förutsätter inte längre att betalningen av stödet begränsas till den gårdsvisa kvotmängden.
På det nationella planet införs ett utjämningssystem för mjölkkvoter. Då kan underskridningar av gårdskvoten räknas till godo för gårdar som överskrider sina kvoter, inom ramen för begränsningarna för det nordliga stödet. Statsrådet beslutar ännu denna månad om mjölkproduktionens stödsystem.
Startstödet för unga odlare kan höjas med 15.000 euro. Dessutom kan de begränsningar som gäller investeringsstödens maximibelopp höjas mer än de allmänna stadsstödsreglerna för samprojekt mellan flera odlare föreskriver. Efter ändringarna är stödsystemet i det nordliga stödområdet till denna del enhetlig med motsvarande system i södra Finland.
Betalningsfullmakterna för inkomststöd per produkt uppgår till sammanlagt 398 miljoner. För de nordliga områdena gäller högst 358 miljoner euro. Nivån på betalningsfullmakterna ska ses över tillsammans med kommissionen år 2013.

Det redan utbetalda nordliga stödet har varit mindre än betalningsfullmakten. Det nordliga stödet för produktionen år 2009 beräknas sammanlagt uppgå till 328,4 miljoner euro. Sammanlagt betalas nordligt stöd till något under 35.000 stödberättigade.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab