Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
30.4.2009 / Landsbygdens Folk
Global influensavåg väcker många frågor
Utbrottet av svininfluensa hos människor har väckt stor uppmärksamhet i hela världen. Nyheten är att ett virus som tidigare endast har överförts från gris till människa, nu också sprids mellan människor. Men tyska experter tvivlar på att viruset skulle härstamma från grisar.
EU-kommissionen har sammankallat medlemmarnas hälsoministrar för att dryfta läget. Myndigheterna följer noggrant utvecklingen med anledningen av de många influensafallen i Mexiko och andra delar av världen. Men forskarna manar till lugn.
Enligt hälsovårdsmyndigheterna överförs smittan inte via livsmedel. Trots detta har flera länder, bland annat Ryssland och Förenade Arabiska Emiraten infört importförbud för griskött från Mexiko och USA.
Svininfluensan är en förhållandevis vanlig sjukdom som förorsakas av ett A-virus och drabbar grisarnas andningsorgan. För grisarna är sjukdomen relativt ofarlig. Omkring fyra procent av infektionerna leder till döden.
Enligt undersökningar i USA har mellan 30 och 50 procent av alla grisar i kommersiella farmer haft sjukdomen. Viruset sprids via partiklar i luften eller genom direkt och indirekt kontakt mellan djuren.
Djur som bär på sjukdomen utan att den bryter ut förorsakar en latent fara. I många länder utförs rutinkontroller för att upptäcka smittobärare av svininfluensa.
Viruset av undertypen A/H1N1 isolerades för första gången år 1930. Liksom alla influensavirus genomgår typen ständiga förändringar. Under senare år har fyra undertyper upptäckts, H1N1, H1N2, H3N2 och H3N1.
Virustypen H3N2 har ursprungligen överförts av människor till grisar. Grisar kan också smittas av fågelvirus eller influensavirus som i vanliga fall smittar till människor.
Eftersom grisar samtidigt kan bära på smitta av mer än en virustyp, är det möjligt att gener från dessa virustyper blandas med varandra, varvid nya typer uppstår.
Grisar betecknas som särskilt effektiva blandningskärl - så kallade mixing vessels - för olika influensavirus som i grisen kan utbyta genetiskt material och därigenom förändra sin artspecifitet.
Fastän grisvirus i normalfall endast överförs mellan djuren, är det inte ovanligt att smittan överförs till andra arter, t.ex. människan i form av en helt ny influensavariant. Då skapas förutsättningarna för att ett nytt virus kan uppstå hos en dubbelt infekterad människa.
Ett sådant nyskapat virus kan bidra till en mycket effektiv smittospridning mellan människor. Forskarna utgår från att detta var fallet vid de stora influensaepidemierna Spanska sjukan år 1918, Asiaten år 1957 och Hongkong-influensan år 1968.
Den aktuella sjukdomsalstraren i Mexiko är enligt världshälsoorganisationen WHO en variant av typen H1N1, som kan förekomma såväl hos människor, grisar som fåglar.
I samband med de aktuella fallen i Mexiko och USA har ingen omedelbar kontakt mellan människa och gris påvisats. Forskarna utgår därför från att viruset smittar direkt mellan människor.
I början av veckan varnade forskare i USA och Tyskland för överdriven oro och panik i samband med den potentiella epidemin. Forskarna vid det tyska Robert-Koch-institutet uppgav att symtomatiken påminner om vanlig säsongbetonad influensa.
Vid Robert-Koch-institutet ifrågasätter man begreppet "svininfluensa", eftersom smittan överförs från människa till människa. Viruset har likheter med svininfluensa, men i verkligheten handlar det om en humaninfektion, heter det i ett pressmeddelande.
I USA har svininfluensa utbrutit hos människor både 1976 och 1988. Skillnaden mot dagens situation är att patienterna i alla tidigare fall har varit i kontakt med grisar före insjuknandet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab