Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
30.4.2009 / Landsbygdens Folk
Skogsbrukets organisationer ses över
Ett projekt ska granska och utveckla de organisationer som sysslar med skogsbrukets främjande. EU-kommissionen har krävt en förklaring av Finland om vilken verksamhet de statsunderstödda organisationerna idkar. För statsmedel får de enligt uppgift inte idka sådan verksamhet som hör under den fria konkurrensen.
- Den av Esko Aho ledda skogsgruppen föreslog i fjol en utredningsman, men vi förverkligar förslaget på det här sättet i stället, säger jord- och skogsbruksminister Sirkka-Liisa Anttila.
- Vi måste också kunna definiera vad skogsvårdsavgiften som ju är en avgift av skattenatur används till.
I dagens läge finansieras till exempel en stor del av verksamheten inom skogsbrukets utvecklingscentral Tapio och de 13 skogscentralerna, varav Kustens skogscentral är en, med statsmedel. Skogsvårdsföreningarna finansierar i princip sin verksamhet med skogsägarnas skogsvårdsavgift.
Både skogscentralerna och skogsvårdsföreningarna har i alla fall även en kundfinansierad verksamhet samt egen affärsverksamhet.
Skogscentralerna och Tapio får 47 miljoner euro årligen i statliga medel medan summan av skogsvårdsavgifterna uppgår till cirka 27 miljoner euro per år.
Projektet ska ledas av en styrgrupp, där minister Anttila själv är ordförande. De tre övriga grupperna är en organisationsarbetsgrupp, en konkurrensarbetsgrupp och en arbetsgrupp för överföring av forskningsrön.Projektet ska ha en halvtidsrapport färdig den sista oktober. Den sista december går projekttiden ut.
- Jag ser gärna att det kommer olika alternativa förslag, säger minister Anttila på frågan om inte det finns risk för överlappning i arbetsgruppernas arbete.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab