Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 16.4.2024
 Grattis Patrik och Patricia
30.4.2009 / Landsbygdens Folk
Det finns mycket att lära sig av salmonellaepidemin
De svingårdarna som smittats med salmonella kommer att vara sanerade inom några månader. För en del värphönsgårdar kommer det att ta ända till hösten innan produktionen kommer igång igen.
Vanligtvis har endast de salmonellapositiva svinen avlivats men åtminstone på två gårdar avlivades hela besättningen. Däremot har alla salmonellapositiva värphönsbesättningar avlivats eftersom man inte enligt lagstiftningen får leverera ägg till konsumtion från en gård som fått salmonellasmitta.
Svin från riskgårdar har inte fått åka till slakt innan provresultaten kommit vilket har gjort att flera hundra friska svin har transporterats till Honkajoki för destruktion. Utrymmet på svingårdarna har helt enkelt tagit slut och det skulle ha varit emot djurskyddslagen att ha djuren så trångt i väntan på att karenstiden går ut.
Om salmonellasmittade svin får rent foder, vatten och omgivning kan de själva bli av med smittan på några veckor eller månader beroende på salmonellatypen. Svinen har en bra motståndskraft och sur magsäck som rätt fort tar livet av bakterierna. Därför har det funnits gårdar som endast haft positiva salmonellaprov från gödselbehållaren medan svinen varit negativa. Salmonellan kan dock i vissa fall bli kronisk hos svin och då kommer det fram vid undersökning av lymfkörtlarna på slakteriet.
Olli Ruoho från Föreningen för bekämpning av djursjukdomar rf FBD kritiserar skarpt sättet som desinficeringen sköttes på de första gårdarna. Man använde formalin trots att det var minusgrader ute men det kräver 20 grader celsius för att verka optimalt. Dessutom glömde man att ta bort dammet ordentligt. Då kan salmonellan gro kvar i det och kontaminera gården på nytt.
På de smittade gårdarna har alla utrymmen noga desinficerats och dammet har sugits bort. Det gäller även hela foderlinjen och silorna. Sedan har man desinficerat på nytt med formalingas eller andra desinfektionsmedel. Allt tyg eller trä som varit i kontakt med det salmonellakontaminerade fodret, har tagits bort och bränts upp. Saneringsprocessen på en gård tar minst en månad att utföra. Det finns redan gårdar som har blivit helt rena från smittan.
Enligt Ruoho gjorde Raisio några grundmisstag som till slut ledde till att 860 gårdar fick foder som möjligen innehöll salmonella. För det första litade de på att bara de testar råvaran enligt myndighetsanvisningarna undviker de en smitta. För det andra var processen hos Raisio inte sådan att den utplånade salmonella om det fanns i råvaran.
Enligt uppgifter från Livsmedelsverket Evira förra veckan hade Salmonella tennessee påträffats i avföringsprover från 30 hönsgårdar och 10 svingårdar. Nästan alla avföringsprov från de potentiella höns- och svingårdarna har nu analyserats. Enligt dessa uppgifter har inga nya fall påträffats under de senaste veckorna. I foderproven har man hittills funnit salmonella i fodret på 18 hönsgårdar och 21 svingårdar.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab