Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 23.4.2024
 Grattis Georg och Göran
30.4.2009 / Landsbygdens Folk
Tyskland vill inte publicera EU-stödlistor
Det tyska jordbruksministeriet stoppade senaste vecka de offentliga listorna för jordbruksstöd på webben. Publiceringen anses bryta mot datasekretessen. EU-kommissionen hotar Tyskland med sanktioner.
Tyskland har mycket motvilligt gått med på EU-kraven att offentliggöra mottagarna av jordbruksstöd på en särskild webbsida. Enligt gemenskapslagstiftningen måste alla EU-länder senast den 30 april publicera stödlistorna på webben, men nu tvekar ministeriet i Berlin.
Flera tyska domstolar har redan hunnit förbjuda publiceringen i första instans. Enligt domstolarna bryter publiceringen mot datasekretessen som är inskriven i den tyska författningen.
Jordbruksminister Ilse Aigner beslöt följaktligen senaste vecka att inte tillsvidare publicera namnet på mottagare av gårdsstöd. Flera delstater har likaså gått in för att stoppa de offentliga stödlistorna.
Aigner vill hålla informationen under lock tills den EG-domstolen har tagit ställning i frågan. Förvaltningsdomstolen i Wiesbaden beslöt i februari att inbegära ett förhandsavgörande om den omstridda publiceringen.
Senaste fredag kom överförvaltningsdomstolen i Münster med en annan tolkning. Enligt domstolen kan en jordbrukare ha rätt att stoppa publiceringen av sina uppgifter, men detta medför inte automatiskt ett allmänt publiceringsstopp.
Publiceringen av namn, bostadsort och stödbelopp inkräktar enligt domstolen endast i ringa omfattning mot jordbrukarens rätt till datasekretess. Jordbrukarens ekonomiska situation kan inte fastställas på basen av stödbeloppet, anser domstolen En jordbrukare behöver inte skämmas övar att han erhåller jordbruksstöd, menar domarna, som också hänvisar till det offentliga intresset för informationen.
Det oaktat vill jordbruksminister Aigner hålla fast vid sitt beslut att inte ännu publicera stödlistorna på webben. Hon hänvisar bland annat till risken för att staten kan avkrävas skadeståndsersättningar till miljonbelopp om publiceringen visar sig bryta mot tysk lag. Listorna förblir hemliga tills man nått en överenskommelse.
Agrarkommissionär Mariann Fischer Boel är sur över Tysklands trilskande i frågan. Hon betonar att den tyska regeringen redan år 2006 godkände den EU-lag som förutsätter offentlighet.
I likhet med alla andra länder, är Tyskland enligt EU-lag förpliktat att ställa ut informationen på webben, framhåller Fischer Boel. Skattebetalarna har rätt att få veta hur pengarna används, menar kommissionären.
Fischer Boel har hotat att låta EG-domstolen inleda ett förvaltningsförfarande mot Tyskland. Det innebär att domstolen inledningsvis utreder om Tyskland har brutit mot gemenskapsrätten.
Den aktuella tvisten gäller inte landsbygdsstöden. Den tyska regeringen har publicerat listor på mottagare av landsbygdsstöd sedan december senaste år.
Det så kallade insynsinitiativet föreslogs av EU-kommissionen år 2005. Motiveringen var att förstärka den offentliga kontrollen över användningen av EU:s medel och ge större insyn i förvaltningen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab