Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
14.12.2001 / Landsbygdens Folk
BSE-kon tillsvidare ett enskilt fall
Att det handlade om ett enskilt fall är åtminstone tillsvidare läget kring den sex år gamla ko i Kärsämäki kommun som visade sig ha BSE. I slutet av förra veckan kom resultatet från laboratoriet i England. Det skedde några dagar tidigare än man var förberedd på. Det värsta var emellertid att provet var positivt.
Efter att hela besättningen på knappt 40 djur liksom tre av den BSE-drabbade kons avkommor, som sålts till andra gårdar, avlivats och testats kunde man konstatera att det inte fanns några av de andra djuren som smittats.
Länsveterinär Riitta Aho uppger för övrigt att den drabbade kon var av rasen Ayrshire, men understryker samtidigt att rasen inte har någon betydelse i BSE-sammanhang.
Efter den första presskonferensen, som snabbinkallades förra veckans fredag, har diskussionerna varit livliga om orsakerna till fallet. Enligt avdelningschef Jaana Husu-Kallio vid jord- och skogsbruksministeriet verkar det just nu som om orsakerna bör sökas i tidigare utfodring. Gårdens noggranna bokföring av utfodringen har underlättat tjänstemännens arbete.
Den drabbade kon hade fötts 1995 och på den tiden har gården använt mjölkersättning, som förmedlats av det närmaste mejeriet. Dessutom har djuren fått proteinkoncentrat som blandats med spannmål från den egna gården, mineraltillägg och eget grovfoder, alltså hö och ensilage.
- Man har en tid misstänkt kalvfodret bland annat med tanke på de danska och japanska BSE-fallen, berättade Jaana Husu-Kallio på en senare presskonferens i tisdags, där det kom fram att de övriga djuren var friska. Bevismaterialet verkar i alla fall inte vara tillräckligt hållbart.
Dessutom så klassas inte fett som riskmaterial med tanke på BSE. Riskmaterialet består av skallen med hjärna och ögon, tonsillerna, ryggkotpelaren utom svanskotor men inklusive dorsalsrotsganglier och ryggmärg samt tarmen. Smittoämne för BSE har till exempel aldrig påträffats i själva köttet.
Gården i Kärsämäki är en ren mjölkgård och kött- och benmjöl har inte använts i fodret i över 20 år.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab