Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
24.4.2009 / Landsbygdens Folk
Arla måste spara, säger upp personal
Krisen på mjölkmarknaden har nu också nått den dansk-svenska mjölkkoncernen Arla. Försäljningen har minskat och Arla måste i år spara 135 miljoner euro. Koncernen säger upp 250 anställda, huvudsakligen i Danmark, Sverige och Storbritannien.
Den globala konjunkturkrisen dämpar starkt konsumenternas efterfrågan och bidrar följaktligen till att pressa priserna. Många konsumenter har börja välja lågprisprodukter och på många marknader lämnar man helt bort mjölken, uppger Arlas danska presschef Theis Brøgger.
Ett exempel är den ekologiska mjölken. Arlas försäljning av ekologisk mjölk har stadigt ökat sedan år 1991, men detta år har försäljningen under det första kvartalet sjunkit med 2,5 procent. Det är framför allt i Danmark och Tyskland som efterfrågan har minskat.
I Danmark kommer man nu att lägga om mjölkbilarnas rutter, så att en del av bilarna hämtar både ekologisk och konventionell mjölk. Den ekologiska mjölken ska slås ihop med konventionell mjölk tills efterfrågan på ekomjölk igen stiger.
Men Arla drabbas dessutom av ogynnsamma kurser för det brittiska pundet, den amerikanska dollarna och den svenska kronan.
- Dessvärre syns inga tecken på att marknaderna börjar återhämta sig i år. Koncernen måste nu spara, vilket innebär att en rad planerade projekt måste vänta, uppger koncernchef Peder Tuborg.
Enligt Tuborg försöker koncernen skjuta upp investeringar där det är möjligt, spara omkostnader för inköp och även säga upp anställda. Ungefär 250 medarbetare, framför allt tjänstemän, kommer att sägas upp. Därtill avstår koncernen från att besätta 50 lediga arbetsplatser. De flesta uppsägningar ska verkställas vid Arlas kontor i Århus, Stockholm och Leeds.
Från början av mars sänkte Arla sitt mjölkpris till medlemmarna med totalt cirka 135 miljoner euro. Det nya sparpaketet koncentreras på uppsägningar och andra åtgärder för att undvika nya belastningar på medlemmarna.
- Vårt mål som kooperativ förening är att upprätthålla ett högt mjölkpris till våra medlemmar, men sedan senaste höst har det blivit allt svårare att hålla nivån. Våra medlemmar står i en extremt svår situation och vi riskerar att förlora framtida leverantörer, medger Tuborg.
De akuta sparåtgärderna kommer emellertid inte att förändra prioriteterna för strategierna fram till år 2013, där både innovation, strukturförändring, effektivering och nya förvärv utgör huvudkomponenterna, försäkrar Tuborg.
Arlas nästa nyförvärv blir sannolikt det holländska färskvarumejeriet Friesland Foods Fresh, som lösgjordes från ägaren i samband med den stora mejerifusionen mellan Friesland och Campina tidigare i år.
EU:s konkurrensmyndigheter krävde att det nya stormejeriet måste avyttra Friesland Foods Fresh för att inte bli för dominerande på den holländska marknaden. Arla har nyligen lagt ett bud på mejeriet, som ligger i centrala Holland.
Går affären i lås, blir Arla nummer näststörst på den holländska marknaden för dryckesmjölk, med en försäljning av 370 miljoner kilo årligen. Det motsvarar en tredjedel av all konsumtionsmjölk som saluförs i Holland. Arlas marknadsförare vill samtidigt passa på tillfället att utnyttja insteget i Holland till att göra det egna produktsortimentet bekant för de holländska konsumenterna.
Målet är att Holland ska bli en av Arlas kärnmarknader tillsammans med Sverige, Danmark, Storbritannien, Finland, Tyskland och Polen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab